V pětadvaceti získal jako služebně nejmladší michelinskou hvězdičku. Zároveň ale čelil obvinění z krádeže obrazů, byl zatčen v New Yorku a ocitl se ve vazbě. V sobotu oslaví čtyřicetiny.
"Každé jídlo představuje příval nápadů a spoustu práce. Každý chod je vzrušující exkurzí chutěmi, intenzivní přepracování našich představ o vaření. Většina šéfkuchařů tíhne k základní jednoduchosti v jídle, zatímco Gallagher je jednoduše na jiné planetě," napsali o jeho pokrmech v irském tisku.
Poprask v Dublinu
Jako mladý kuchař z Donegalu způsobil po příchodu do Dublinu poprask. všichni chodili do restaurace Peacock Alley, kde šéfoval kuchyni, a vedli dlouhé hovory o jeho jídle. "Hlavu jsem měl napěchovanou nápady," řekl sám o té době.
"V té době v Irsku nikdo neexperimentoval," dodal s tím, že tehdy šlo maximálně o jemnost a přesné množství ingrediencí, ale nikoliv o silné a odvážné chuti, nesoucí gurmánské zážitky.
Mladý entuziastický tým dostal michelinskou hvězdičku. Do Peacock Alley chodil Bono, jednu noc vařil Gallagher pro Madonnu, další pro Michaela Douglase a Mariah Careyovou.
Ve vězení jsem doufal, že zase obléknu kuchařskou zástěru
Později během pobytu v New Yorku připravoval jednou večeři na svatého Patrika pro bývalého prezidenta Billa Clintona, který později navštívil jeho restauraci v Dublinu.
Pak se ale na něj osud zamračil, obvinili jej z krádeže obrazů z restaurace Peacock Alley v hotelu Fitzwilliam v prosinci 2000 s tím, že je podloudně prodal dealerovi s uměním. V New Yorku jej v roce 2003 zatkli a nějaký čas strávil ve vazbě, kde jej i zbili. Gallagher se tehdy bál o život: "I ve vězení jsem ale věděl, že si zase obléknu bílou zástěru a čepici a budu zase vařit." A tak se taky stalo. V loňském roce si Gallagher v Dublinu otevřel podnik Salon Des Saveurs, zaměřený výhradně na degustační menu. Každý měsíc přichází restaurace s novým pětichodovým menu ve čtyřech cenových relacích.
Jednotlivé chody jsou podle fotografií na internetových stránkách (www.salondessaveurs.com) krásné i výtvarně a návštěvníky udivují "rozmanitostí chutí a struktur".
Conrad tu vaří od středy do soboty, převážně z místních zdrojů. V ostatním čase pobývá v dalším podniku jménem Conradova kuchyně, který otevřel vloni v září. Servírují se tu typická jídla z jeho repertoáru.
V nedávno vydané autobiografii Back on the Menu se slavný kuchař vrací k počátkům, kdy první zájem o tajemství kulinářského umění v něm jako v malém chlapci, narozeném na venkově v hrabství Donegal 12. března 1971, vzbuzovaly vůně linoucí se z matčiny a babiččiny kuchyně.
Kromě této knihy napsal a vydal čtyři knihy receptů a účinkoval ve dvou televizních programech. Taky si otevřel poradenství na koncept restaurace pro pěti- a šestihvězdičkové hotely na celém světě.