Lidovky.cz

Na Flora koštu v Olomouci zvítězila hodonínská hruškovice z Petrova

Jídlo

  6:25
OLOMOUC - Hruškovice Marie Rosikové z Petrova na Hodonínsku vypálená v loňském roce se stala vítězem letošního Flora koštu. Soutěž o nejlepší ovocný destilát je tradiční součástí festivalu gastronomie a nápojů Olima, který na olomouckém výstavišti doplňuje největší tuzemskou zahradnickou výstavu Flora. Degustátoři hodnotili 309 vzorků, výsledky byly v Olomouci vyhlášeny v sobotu.

Hrušky můžete i flambovat. Nejlépe v hruškovici. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Rosiková se koštu zúčastnila počtvrté, loni zvítězila v kategorii třešňovic. Za letošním úspěchem stojí podle ní láska a láska k práci. Za nejtěžší na výrobě kvalitního nápoje považuje sběr ovoce, samotné pálení je už zábava.

Metanolu navzdory

Cenu Unie destilatérů České republiky za nejlepší kolekci přihlášených vzorků obdržel Petr Šlosar z Chrudimi. Mezi vzorky při letošním 11. ročníku převládaly pálenky z jablek, švestek a hrušek. Nechyběly však ani exotické destiláty z kiwi, máty, čiroku či schizandry, což je léčivá liána původem z Číny.

"Jsem velmi rád, že i přes různé legislativní kauzy a kauzy se špatnou kvalitou tuzemských lihovin se poctiví menší či větší výrobci destilátů nezalekli a přihlásili zajímavý počet vzorků velmi kvalitních destilátů. Jedenáctý ročník této soutěže ukazuje, že poslední roky je kvalita stabilní a vyrovnaná," uvedl Jan Stávek, který vedl hodnocení.

Odborná zaležitost

Podle něj bylo velmi těžké vybrat z nejlépe vyhodnocených vzorků absolutního šampiona koštu. "Kromě šampiona doporučuji z vítězů kategorií ochutnat vynikající třešňovici, která zaujala svým intenzivním a komplexním buketem a chuťovou šířkou a čistotou. Jemná a čistě ovocná je také meruňkovice nebo jablkovice," podotkl Stávek.

Degustátoři hodnotili vzorky zejména podle čistoty vůně, čistoty chuti, ovocného charakteru a celkové harmonie destilátu.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.