Šéfkuchaři si sice na závěr dlouhého vaření v obřím hrnci ťukli šampaňským, nicméně výkon ještě musí potvrdit komise Guinnessovy knihy rekordů, aby mohl být uznán. Už dosavadní rekord z loňského srpna v polévkové disciplíně ovšem drží bosenští kuchaři.
Zápis do Guinessovy knihy rekordů: vesnice plná dvojčat |
„Uspořádali jsme celou akci, abychom pokořili platný rekord, představující porce o celkové váze 4026 kilogramů,“ řekl jeden z šéfkuchařů Zakir Roksa.
Patnáct tisíc porcí
Zatímco loni kuchaři za pomoci desítek kuchtíků vařili rybí polévku, letos se pustili do místní speciality zvané begova čorba, což je v podstatě kuřecí vývar s kořenovou zeleninou.
Na rekordní várku, vzápětí rozdělenou na přibližně 15 tisíc porcí pro přihlížející, byla mimo jiné zapotřebí tuna kuřecího masa, 150 kilogramů mrkve, 50 kilogramů celeru, asi 30 kilogramů cibule, metrák mouky, 100 litrů oleje a 50 kilogramů másla.