Lidovky.cz

Hrušky se sýrem či vínem. Vyzkoušejte pět jednoduchých receptů

Jídlo

  6:24
Jsou skvělé v koláčích, buchtách, ale především v kombinaci s masem. Rozhodně se nebojte s nimi v kuchyni experimentovat. Hrušky jsou hvězdou podzimních sychravých dnů. Obsahují železo, vápník a draslík. Co s nimi? Přinášíme vám pět jednoduchých receptů.

Lahodný hruškový koláč s mascarpone foto: Martin Škoda/Smart Press

Hruška dušená ve víně

(Regionální kuchařka)

  • 4 hrušky
  • 1 l bílého vína
  • 3 hřebíčky
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 1 rulička skořice
  • 300 g cukru

Hrušky oloupeme, nevykrajujeme, neodstraňujeme stopky. Přivedeme k varu víno, vmícháme do něj veškeré koření a nakonec také cukr. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme oloupané celé hrušky. Necháme probublávat na mírném plameni, dokud hrušky nezměknou. Poté je vyjmeme a necháme vychladnout. Obsah rendlíku necháme pomalu redukovat na sirup, se kterým posléze hrušky servírujeme.

Hruška na víně

Lahodný hruškový koláč s mascarpone

(Kuchařka plná hudby)

Na koláčové těsto

  • 155 g hladké mouky
  • 55 g krupicového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 1 žloutek
  • 60 g másla (plus trochu navíc na vymazání formy)
  • mořská sůl
  • voda (dle potřeby)

Na náplň

  • 220 g mascarpone (italský čerstvý krémový sýr vyráběný ze smetany)
  • 55 g krupicového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 menší lžičky vanilkového extraktu nebo cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 velké nebo 8 malých hrušek
  • šťáva z 1 citronu
  • 50 g loupaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce tekutého medu
  • mléko (dle potřeby)

Do misky nasypte mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, malou špetku soli, máslo a vše rozmixujte dojemna. Pak přidejte vajíčko, 2–3 lžíce studené vody a těsto opět mixujte. Pokračujte, až se vám v misce vytvoří lepivější „hrudka“. Pak si poprašte velké prkénko moukou a těsto na něm hněťte, dokud se nezpevní a nepřestane skoro lepit (asi 10 minut). Takové těsto vložte do pytlíku

a nechte asi 30 minut chladit. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a nízkou formu na koláč vymažte máslem. Odpočinuté těsto rozválejte válečkem na moukou poprášené pracovní desce nebo vále na asi půlcentimetru vysoký plát. Těsto by mělo mít přibližně tvar podobný formě, do které ho budete vkládat. Těsto opatrně vložte do formy a všude ho přimačkejte, aby kopírovalo tvar formy. Přečnívající okraje odřízněte. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypte na něj balíček čočky nebo fazolí. Nebojte se, luštěniny slouží jen k zatěžkání těsta po dobu pečení. Takto připravené těsto dejte na 15 minut do trouby.

Troubu si buď znova zapněte, nebo jen snižte teplou z předchozího pečení na 170 °C. Mascarpone, cukr, vajíčko, vanilku a mouku míchejte v misce do té doby, než se vytvoří krém, který se bude snadno roztírat (kdyby byl příliš hustý, můžete přidat trochu mléka). Pak ho rovnoměrně naneste na vychladlé předpečené těsto, přidejte oloupané přepůlené hrušky zbavené jádřinců a všech kazů. Celý koláč zasypejte rozdrcenými oříšky a zakápněte medem. Pečte asi 45 minut, nebo dokud nebude povrch dozlatova opečený.

Koláč s hruškami a sýrem

Koláčky s hruškami a sýrem

(Jezte česky – rok v naší kuchyni)

na těsto:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 175 g másla
  • 3–4 lžíce studené vody

na náplň:

  • 2 vejce
  • 150 g tvrdého sýru
  • 1 lžíce mléka
  • sůl a pepř
  • 3 větší hrušky
  • 1 menší červená cibule

Špaldovou mouku přesypte do větší misky, přidejte kousky změklého másla a vodu. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Poté jej vyválejte, vykrojte požadovaná kolečka, těsto vložte do vymazaných a vysypaných formiček na koláč a vidličkou jej trošku propíchejte.

Rozšlehejte vejce s nastrouhaným tvrdým sýrem, mlékem, solí a pepřem. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Červenou cibuli oloupejte a rozkrájejte na kolečka. Sýrovou směs vylijte na těsto, ozdobte hruškou a cibulí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova, asi 30 minut.

Hrušková povidla

  • 2 kg hrušek
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 hřebíčky
  • 1 skořice

Hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců i stopek a pokrájejte na menší kousky. V hrnci je podlijte 200 ml vody a pod asi 20 minut vařte. Přidejte šťávu z citrónu, cukr a koření a přendejte do pekáče. Rozehřejte troubu na 90 °C a za občasného míchání nechte asi 3 hodiny odpařovat do zhoustnutí. Naplňte sklenice a hned je postavte na víčkem dolů. Po vychladnutí skladujte v chladné místnosti. Vydrží vám celou zimu.

Zkuste na podzim nové recepty z hrušek.

Smažené vdolečky sypané tvarohem

(Kuchařky první republiky)

Kvásek

  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce mouky
  • 2 kostky cukru
  • 21 g droždí

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • vlažné mléko (asi 100 ml)
  • 1 žloutek
  • 30 g másla, rozpuštěného
  • sádlo na smažení
  • hrušková povidla
  • tvrdý nastrouhaný tvaroh
  • zakysaná smetana

Do hrnku vlažného mléka dáme cukr, mouku a rozdrobené droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru a vzešlý kvásek. Do hrnku vlijeme zbylé vlažné mléko, rozkvedláme v něm žloutek, přidáme vlažné máslo, přilijeme k mouce a zpracujeme v nepříliš tuhé těsto. Je-li řídké, přidáme ještě trochu mouky. Těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, dokud se nepřestane chytat na stěny mísy, a pak ho necháme na teplém místě zakryté půl hodiny až hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme na placku, silnou asi jako prst. Koblihovým tvořítkem nebo skleničkou z něj vykrajujeme menší vdolečky. Na vále je přikryté pomoučeným ubrouskem necháme ještě chvíli kynout. Smažíme je ve větším množství rozehřátého sádla z obou stran dorůžova. Upečené potřeme hruškovými povidly. Vdolečky posypeme tvarohem a ozdobíme zakysanou smetanou.

Smažené vdolečky sypané tvarohem a hruškovými povidly

Recepty pochází z kuchařek, které vydalo nakladatelství Smart Press

Autor:
Témata: těsto, sýr, mouka
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.