31. prosince 2014 6:03 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pečené kotlety svátečně. Na pivě a s hruškovou omáčkou

Sváteční kotleta na pivě s hruškovou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sváteční kotleta na pivě s hruškovou omáčkou | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Pečené vepřové je u nás většinou spojováno s knedlíkem a se zelím. Nic proti dobré pečínce, typu knedlo vepřo zelo, zimní klasikou je však také vepřové maso s jablečnou omáčkou.

Vyměňte jablka za hrušky a nechte se unést křupavou pečínkou s vláčně měkkým masem uvnitř. A kotlety pečte jako celý blok s kostí, budou šťavnatější.

Pro odvážné gurmány - ovocné omáčky

Ukázkou pravého gurmánství je podávat vepřové se zapečenou rebarborou či s ostřejší angreštovou omáčkou. Tato kombinace, překvapivě evokující spíše léto, je vynikající právě v zimě. A navíc je sváteční, takže s ní můžete počítat třeba jako se slavnostnější silvestrovskou večeří či jako s netradičním novoročním obědem. Pokud nemáte právě v mrazáku rebarboru ani angrešt, zkuste sice ne tak pikantní, ale o to více hladivou hruškovou omáčku. Je k pečenému vepřovému překvapivě dobrá.

Podávejte jako silvestrovskou večeři

Maso podlévejte světlým pivem

Kotlety pečte vcelku a s kostí, takže nejlépe celý blok. Maso bude chutnější a šťavnatější. Neodpusťte si to nejlepší - křupavou kůžičku na povrchu, která bude ještě efektnější, když kůži nakrojíte ostrým nožem. Šťáva z výpeku vám zůstane zachována, to je to nejlepší z pečeného masa a jako přílohu podávejte již zníměnou hruškovou omáčku a bramborovou kaši s česnekovou příchutí. Je to malé zadostiučinění pro všechny, pro které je vepřová pečínka spojována s česnekem; tentokrát není na mase.

Pečené kotlety na pivě s hruškovou omáčkou

Na maso:

  • 2 - 3 kg vepřových kotlet s kostí v celku
  • hrubší mořská sůl
  • nahrubo umletý černý pepř
  • 3 lžičky kmínu
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • třetinka světlého piva
  • trochu hladké mouky na zahuštění
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 2 tyčky řapíkatého celeru
  • voda nebo kuřecí vývar na šťávu

Na hruškovou omáčku:

  • 4 hrušky
  • 1 lžička hnědého cukru
  • trochu citrónové kůry

Na bramborovou kaši:

  • 1,5 kg brambor na kaši
  • 3 stroužky česneku
  • hrnek horkého mléka
  • kousek másla
Koření vmasírujte do masa

Koření vmasírujte do masa

Povrch masa nařízněte na proužky či kostky

Povrch masa nařízněte na proužky či kostky

Postup: Předehřejeme troubu na 200°C. Nahrubo nameleme nebo rozdrtíme v hmoždíři kmín, fenykl a pepř a smícháme s majoránkou. Velmi ostrým nožem nebo lépe řezačem koberců nakrojíme kůži kotlet na proužky. Hrubou sůl a připravené koření vmasírujeme do masa. Do většího pekáče připravíme oloupanou a nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Navrch posadíme celý plát kotlet, přidáme hrnek vody a zalijeme pivem.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. www.tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Dáme do trouby a pečeme asi 1 až 2 hodiny dokud maso nebude měkké. Pravidelně podléváme šťávou. Pokud by byl křupavý povrch dříve upečený, zabalíme do alobalu a dále dopékáme. Upečené maso odložíme na servírovací tác, přikryjeme alobalem a utěrkou a necháme 25 minut odpočívat. Zatím si připravíme šťávu a hruškovou omáčku.

Pekáč s výpekem dáme na oheň a povaříme, zaprášíme moukou a ještě chvilku osmahneme a odškrabujeme výpek. Zalijeme horkou vodou nebo kuřecím vývarem a povaříme, dokud šťáva nezhoustne. Přelijeme přes sítko a propasírujeme. Omáčku ochutíme a dáme do omáčníku k servírování.

Oloupané a jadřinců zbavené hrušky nakrájíme na kostky a s hnědým cukrem, citrónovou kůrou a půl šálkem vody zprudka vařit. Po chvilce ztlumíme oheň a dusíme ještě 15 minut, dokud nejsou hrušky velmi měkké. Rozmixujeme ručním mixérem v hladkou omáčku, a přelijeme do omáčníku. V případě potřeby ohřejeme.

Jako přílohu podáváme s bramborovou kaší s česnekem. Brambory uvaříme do měkka, slijeme, rozmixujeme na kaši a vmícháme horké mléko a 3 stroužky rozdrceného česneku. Ozdobíme kouskem másla a pečenou cibulkou. Perfektní sváteční oběd.

J. Zeman 421 Zase ten Hruška. 11:58 31.12.2014

Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku
Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku

Na 7. září připadá Světový den Duchennovy svalové dystrofie. Tímto vzácným genetickým onemocněním trpí i Jaroslav, který je v současnosti plně odkázaný na pomoc druhých.