Lidovky.cz

Vyzkoušejte mrkvový dort s karamelem a čerstvým ovocem

Jídlo

  6:58
Není vláčnějšího dortu než mrkvového. Mrkev korpus nejen osladí, ale také mu dodá neuvěřitelnou vláčnost a šmrnc. A v kombinaci s karamelem a ovocem je pak takový dort naprosto neodolatený.

Mrkvový dort s karamelem a čerstvým ovocem foto: Ivana Jindřichová

Mrkvový dort s karamelem a ovocem

Na korpus:

  • 100 g vlašských ořechů (namletých najemno)
  • 330 – 350 g najemno nastrouhané mrkve
  • 260 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 – 2 lžičky skořice (podle chuti)
  • 4 velká vejce (200 g)
  • 310 g světlého muscovado cukru (postačí i krupice)
  • 240 ml rozpuštěného másla
  • 1 lžíce přírodní vanilkové esence / vanilkové pasty / semínka z jednoho vanilkového lusku

Na krém:

  • 400 g másla
  • 300 g mascarpone
  • cukr pudrový
  • lžička přírodní vanilkové esence

Mléčný karamel:

  • 245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)
  • 220 g cukru krupice
  • 6 lžic vody
  • 1 lžička přírodní vanilkové esence

Na dozdobení:

  • čerstvé ovoce, máta

Korpus
Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě (ideálně je nechte z lednice vytažené přes noc). Troubu si předehřejte na 180 stupňů. 2 menší dortové formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Je to mnohem lepší varianta než formu vysypávat moukou – korpus totiž v tomto případě bude mít na sobě moučnou krustu a to není příliš žádoucí.

V míse kuchyňského robotu smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, skořici a dejte zatím stranou. Ve druhé míse si pomocí plochého šlehače vyšlehejte vejce (šlehejte asi 1 minutu), poté asi natřikrát zašlehejte cukr a společně vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá. Poté pomalu přilévejte máslo, vanilku a na nejnižší otáčky nakonec opatrně vmíchejte také připravenou mouku.

Mrkvový dort s karamelem a čerstvým ovocem
Mrkvový dort s karamelem a čerstvým ovocem

Nakonec přidejte ořechy a mrkev a ještě jemně ručně promíchejte. Hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut. Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpus nechejte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat jej odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.

Mléčný karamel
V kastrůlku si na nízkém plameni ohřejte smetanu s vanilkovou esencí a dejte stranou. Do dalšího kastrůlku si nasypte cukr, zalijte vodou a na vysokém plameni přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho pozorujte a ihned jakmile zezlátne, sundejte z ohně). Do karamelu přilévejte ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat a syčet) a energicky míchejte metlou.

Krém
Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 7 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy vyčkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkovou esenci. Nakonec prosejte pudrový cukr (množství podle chuti) a promíchejte.

Kompletace
Korpusy podélně rozřízněte a promažte postupně krémem. Každý korpus můžete pomazat i karamelem, ale není to nutné. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice. Po 30 minutách jej přelijte karamelem, ozdobte ovocem a máte hotovo!

Recept pro KitchenAid.cz vytvořila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook

Témata: Karamel, dort, ovoce
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.