IPA je už nějaký čas rostoucím módním trendem u minipivovarů, které toto pivo, známé zejména z Ameriky, Anglie nebo Belgie, mají už téměř jako povinnou součást své nabídky.
Z průmyslových pivovarů vaří u nás IPA jen některé. Například roky už náchodský Primátor nebo zhruba dva roky má na trhu svou „IPA Flying Cloud“ Pivovar Vysoký Chlumec ze skupiny Pivovary Lobkowicz.
Bernard investoval do své technologie na vaření svrchně kvašených piv obrovskou částku peněz a bylo jasné, že nezůstane jen u prvního Bohemian Ale.
Obohacení trhu
„Baví nás obohacovat český pivní trh různými speciály. Učíme tím a seznamujeme zákazníky s pivní kulturou, že rozmanitost pivních druhů je mnohem větší, nežli znali z dřívějška. Po Bernard Bohemian Ale jsme se tedy přišli na trh s IPA,“ říká mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.
Prodej pivních limonád klesá. Daří se ležákům |
IPA je pití pro vyznavače vyšší hořkosti. Je to víc chmelené pivo než většina ostatních. Uvádí se, že vzniklo v době, kdy Angličané vyváželi do svých kolonií pivo, které bylo nutné kvůli dlouhé lodní přepravě nutné udržet trvanlivé přidáním výrazně vyššího množství chmele.
Pivní novoty: V Lobči uvařili bylinný Gruid. Chmelem šetřili |
Bernardí IPA má 50 IBU jednotek hořkosti (miligramů iso-alfa-hořkých kyselin na jeden litr piva), což není na tento styl žádný extrém. Humpolečtí zřejmě nechtějí odradit „většinového“ pivaře.
Ale pro srovnání - ležáky plzeňského typu mají kolem 30 jednotek hořkosti a konkrétně Prazdroj uvádí u své značky Pilsner Urquell hořkost 39 jednotek.
Slovy sládka a spolumajitele pivovaru Josefa Vávry: „Nepoužíváme americké chmele jako je třeba Citra, ale jdeme opět vlastní cestou a chmelení je čistě záležitostí českých chmelů.“
Bernard své pivo IPA vaří zhruba na stupňovitost 12, obsah alkoholu je tedy 5,6 procenta.
Ejl (Ale) je svrchně kvašené pivo z ječného sladu. Pro jeho výrobu se používá speciální typ svrchních kvasnic, které oproti kvasnicím spodním (z těch se vaří ležáky) mění cukry na alkohol a oxid uhličitý při vyšších teplotách, a zároveň dodávají pivu ovocný nádech.