Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

1966: Velké drama. 2010: Kanonáda

Česko

Fotbalisté Portugalska se nenechali na šampionátu zaskočit KLDR jako před 44 lety * Tentokrát nasázeli soupeři sedm gólů

KAPSKÉ MĚSTO / PRAHA Nejlepší portugalský fotbalista minulého století Eusébio byl zase u toho, i když tentokrát pouze jako čestný host na tribuně. Opět proti sobě stáli na mistrovství světa Portugalci a tajemný tým Severní Koreje.

Ale včera se hrálo podle úplně jiného scénáře než v roce 1966. Žádné drama se nekonalo. Diváci viděli v Kapském Městě jasnou výhru Portugalska 7:0, kterou se jeden z favoritů výrazně přiblížil k postupu ze základní skupiny.

„Hráli jsme krásný fotbal a vstřelili nádherné góly. Byl to velký den pro portugalský fotbal,“ pochvaloval si trenér vítězů Carlos Queiroz. Před 44 lety se všechno vyvíjelo jinak. Vývoj skóre připomínal jízdu na horské dráze. Reprezentanti KLDR posilněni vítězstvím nad Itálií ve čtvrtfinále vedli nad Portugalskem po 25 minutách 3:0. Po šokujícím úvodu kontroval favorit mohutným obratem. I zásluhou čtyř gólů Eusébia zvítězil 5:3.

Uragán přišel až po přestávce Repríza památného souboje se dlouho odehrávala v poklidném tempu. První poločas představoval pohodovou procházku, kterou si Portugalci zpříjemnili vedoucím gólem. Parta kolem nejdražšího fotbalisty světa Cristiana Ronalda se „odvázala“ až během druhého poločasu, během něhož se Portugalci stali nejlépe střílejícím mužstvem turnaje.

Ve čtvrtek proti Brazílii předvedli fotbalisté ze země, kde vládne pevnou rukou autoritativní režim Kim Čong-ila, jak úporně umí bránit. Napodruhé jim to tolik nešlo, mezi 53. a 89. minutou inkasovali šest gólů. „Asi jsme nestanovili správnou strategii. Hráči dali do zápasu všechno, ale propadli takticky,“ pravil trenér Kim Čong-hun.

Asi ho ani nepotěšilo, že se severokorejská státní televize rozhodla, že bude tentokrát vůbec poprvé vysílat fotbalový zápas ze zahraničí v přímém přenosu. Náladu v severní části korejského poloostrova pohled na portugalské dovádění na trávníku určitě nepovzbudil. Ihned po závěrečném hvizdu televize přenos ukončila. „Portugalci vyhráli a mají čtyři body. Nyní živé vysílání ukončíme,“ řekl komentátor na rozloučenou. Tečka.

Ještě předtím se gólu dočkal i Cristiano Ronaldo. Hlavní hvězda se naposledy trefila za reprezentaci v únoru 2009 a už to vypadalo, že portugalský kapitán vyjde naprázdno i tentokrát. Až do 88. minuty. Po souboji s soupeřovým brankářem mu míč poskočil za krk a pak se vrátil zpátky před jeho nohu. Zbývalo ho dorazit do sítě. „Hodně legrační trefa,“ smál se Ronaldo. Eusébio kynul svému následníkovi z tribuny ukázal a ukázal mu zvednutý palec. I na letošní souboj s KLDR budou v Portugalsku určitě vzpomínat.

***

NEJVYŠŠÍ VÝHRY V HISTORII MS VE FOTBALE

10:1 Maďarsko - Salvador (MS 1982) 9:0 Maďarsko - Korejská rep. (MS 1954) Jugoslávie - Zaire (MS 1974) 8:0 Švédsko - Kuba (MS 1938) Uruguay - Bolívie (MS 1950) Německo - Saúdská Arábie (MS 2002) 7:0 Turecko - Korejská rep. (MS 1954) Uruguay - Skotsko (MS 1954) Polsko - Haiti (MS 1974) Portugalsko - KLDR (MS 2010)

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...