1. Mandle vysypte do kastrůlku, přelijte vroucí vodou a nechte minutu stát, případně je 0,5 minuty povařte. Oloupejte je a nasekejte.
2. Všechny suroviny na biskupský chlebíček vyndejte aspoň hodinu před přípravou z lednice.
Troubu předehřejte na 170 °C.
3. Máslo se dvěma třetinami cukru utřete do pěny (20 minut vařečkou nebo 10 minut v kuchyňském robotu). Jakmile máslo zesvětlá a nabude na objemu, zašlehejte k němu jeden žloutek po druhém.
4. Z bílků vyšlehejte v jiné míse sníh. Jakmile je tuhý, vešlehejte k němu pozvolna zbytek cukru. Ještě asi minutu šlehejte, sníh se tím značně zpevní.
5. Sníh a škrob pak střídavě vmíchávejte k utřenému máslu. Čím méně míchání, tím lépe, abyste zbytečně nepřišli o vzduch, který jste třením a šleháním tak pracně vehnali do surovin. Na závěr vmíchejte nasekané mandle, kandované ovoce a rozinky.
6. Chlebíčkovou formu vytřete tukem (olejem nebo máslem) a vysypte ji hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a formu vložte do rozehřáté trouby. Pečte 45 minut. Jestli je těsto propečené, zjistíte zapíchnutím párátka doprostřed chlebíčku - neulpí-li na něm vlhké kousíčky těsta, máte upečeno. Po vyndání z trouby nechte chlebíček 2 minuty odpočívat ve formě, pak ho vyklopte tak, že okrajem formy jemně klepnete o kuchyňskou linku.
***
Na 1 velký nebo dva menší chlebíčky: 250 g másla, 5 vajec 250 g jemného pískového cukru, 150 g směsi kandovaného ovoce, 100 g spařených, oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí, 100 g rozinek, 150 g škrobu