V pátek odstartoval z mezinárodního letiště JFK v New Yorku letoun, který měl namířeno do Amsterodamu.
Použitý olej na smažení pocházel z vývařovny v americkém státě Louisiana. Tam sloužil k přípravě takzvaných cajunských jídel, což jsou speciality převážně francouzského stylu.
PSALI JSME: |
Směs ekologičtějšího paliva je z 25 procent složena z recyklovaného stolního oleje a ze 75 procent z klasického leteckého paliva, tedy kerosinu. Podnik sdělil, že po prvním pátečním letu budou testy pokračovat na dalších 24 spojích přes Atlantik. Zkoušet se bude vždy ve čtvrtek, a to po dobu šesti měsíců.
Šéf KLM Camiel Eurlings listu The New York Post z legrace řekl, že když letadlo tankuje, je cítit něco jako hranolky. Olej sloužil k přípravě smažených korýšů a dalších cajunských specialit, po použití se zpracoval v Louisianě a odtud putoval na letiště do New Yorku.