Neděle 25. října 2020svátek má Beáta 15 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Sklářská výheň teď připomíná peklo. Pracuje se přes noc, fasuje se pivo

Skláři v Janštejně na Jihlavsku foukají skleněné díly do svítidel podle požadavků špičkových designérů.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Skláři v Janštejně na Jihlavsku foukají skleněné díly do svítidel podle požadavků špičkových designérů. | foto: ČTK

LINDAVA Skláři to v posledních dnech nemají jednoduché. Při současném tropickém vedru totiž musejí pracovat při teplotách kolem 60 stupňů Celsia. Pracovní doba se jim tak posouvá do brzkých ranních hodin a osvěžit se mohou pivem či pod provizorními sprchami.

Například ve sklárně Ajeto v Lindavě na Českolipsku posunuli začátek pracovní doby už od 04:50. Končí se hodinu po poledni. I tak jsou podmínky u sklářských hutí náročné, skláři si proto v bezprostřední blízkosti pecí instalovali sprchu, aby se mohli průběžně zchlazovat.

To ve sklárně Preciosy-Lustry v Kamenickém Šenově už s pracovní dobou moc hýbat nemohli. "Běžně začínáme už v 05:15, skláři teď ale mají víc přestávek a víc pijí. Řada z nich si také vybírá volno," řekl výrobní ředitel Stanislav Kopecký.

ČTĚTE TAKÉ:

Skláři podle něj pijí většinou nealkoholické a iontové nápoje, aby doplnili i minerály, které vypotí. "Pivo v nabídce není, a to ani nealkoholické," poznamenal. I malé množství alkoholu je podle něj v takových teplotách nebezpečné a navíc by se to projevilo i na kvalitě produkce.

Do pivního sklepa jen s bundou

To ve sklárně v Harrachově pivo pro své skláře dokonce sami vaří. Vedle 12stupňového piva tamní minipivovar vyrábí i osmičku - Huťské výčepní. Jeho spotřeba v tropických teplotách stoupá, přiznává majitel sklárny František Novosad.

"Pracovní dobu posunout nemůžeme, protože máme s cestovními kancelářemi nasmlouvané exkurze až do 15:00, sklárna je ale ve srovnání s jinými podniky prostorná a mnohem lépe se větrá, skláři jsou také na vyšší teploty zvyklí," poznamenal.

A kdyby se někdo chtěl opravdu zchladit, může jít podle něj do sklepa stáčet pivo. "Tam je jen devět stupňů a vydržet se tam dá jen v zimní bundě," dodal.

Přestávky a minerálka

S vysokými teplotami ale bojují i lidé v továrnách. "Hlavně na odpoledních směnách se často ve výrobních halách téměř nedá vydržet," uvedl Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů, která v Libereckém kraji zastupuje zaměstnance zhruba 70 podniků.

Odboráři se podle něj snaží s firmami vyjednat víc přestávek, aby se lidé mohli osvěžit, protože ne vždy mohou mít lahev s pitím přímo u stroje. "Třeba v Benteleru se snaží vyjít lidem vstříc, naopak v Grupo Antolin už několik let marně usilujeme o lepší odvětrávání výrobní haly," poznamenal Šubrt.

,

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP z Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Většina pacientů s covid-19 má mírný průběh nemoci. Ale co to znamená?

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Při pravidelné aktualizaci počtu lidí nakažených covidem-19 ze všech stran slyšíme, že většina pacientů má mírný průběh...

Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu
Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu

Když se řekne Sunar, co se vám jako první vybaví? Chutné sušené mléko? Není se čemu divit. Sunar a jeho kojenecká výživa tu je pro naše miminka už...