Například ve sklárně Ajeto v Lindavě na Českolipsku posunuli začátek pracovní doby už od 04:50. Končí se hodinu po poledni. I tak jsou podmínky u sklářských hutí náročné, skláři si proto v bezprostřední blízkosti pecí instalovali sprchu, aby se mohli průběžně zchlazovat.
To ve sklárně Preciosy-Lustry v Kamenickém Šenově už s pracovní dobou moc hýbat nemohli. "Běžně začínáme už v 05:15, skláři teď ale mají víc přestávek a víc pijí. Řada z nich si také vybírá volno," řekl výrobní ředitel Stanislav Kopecký.
ČTĚTE TAKÉ: |
Skláři podle něj pijí většinou nealkoholické a iontové nápoje, aby doplnili i minerály, které vypotí. "Pivo v nabídce není, a to ani nealkoholické," poznamenal. I malé množství alkoholu je podle něj v takových teplotách nebezpečné a navíc by se to projevilo i na kvalitě produkce.
Do pivního sklepa jen s bundou
To ve sklárně v Harrachově pivo pro své skláře dokonce sami vaří. Vedle 12stupňového piva tamní minipivovar vyrábí i osmičku - Huťské výčepní. Jeho spotřeba v tropických teplotách stoupá, přiznává majitel sklárny František Novosad.
"Pracovní dobu posunout nemůžeme, protože máme s cestovními kancelářemi nasmlouvané exkurze až do 15:00, sklárna je ale ve srovnání s jinými podniky prostorná a mnohem lépe se větrá, skláři jsou také na vyšší teploty zvyklí," poznamenal.
A kdyby se někdo chtěl opravdu zchladit, může jít podle něj do sklepa stáčet pivo. "Tam je jen devět stupňů a vydržet se tam dá jen v zimní bundě," dodal.
Přestávky a minerálkaS vysokými teplotami ale bojují i lidé v továrnách. "Hlavně na odpoledních směnách se často ve výrobních halách téměř nedá vydržet," uvedl Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů, která v Libereckém kraji zastupuje zaměstnance zhruba 70 podniků. Odboráři se podle něj snaží s firmami vyjednat víc přestávek, aby se lidé mohli osvěžit, protože ne vždy mohou mít lahev s pitím přímo u stroje. "Třeba v Benteleru se snaží vyjít lidem vstříc, naopak v Grupo Antolin už několik let marně usilujeme o lepší odvětrávání výrobní haly," poznamenal Šubrt. |