25. března 2015 6:20 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Slavný Paukert má stále zavřeno. Řeší, jak oddělit lahůdky od myší

Lahůdkářství Jan Paukert se nachází na Národní třídě v Praze. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Lahůdkářství Jan Paukert se nachází na Národní třídě v Praze. | foto: MAFRA - Jiří KoťátkoMAFRA

PRAHA Více než měsíc čeká na otevření jeden z nejslavnějších pražských podniků. Lahůdkářství Jan Paukert – proslavené zejména chlebíčky – stále nevyřešilo problém, jak zamezit výpadům myší. Právě kvůli jejich přítomnosti provozovnu na Národní třídě zavřela potravinářská inspekce.

Problém se přitom zdál být dočasný. Manažeři prodejny tvrdili, že do týdne pozvou inspektory znovu a lahůdkářství, oblíbené třeba Vlastou Burianem či Hugo Haasem, znovu otevřou.

Zásadním problémem jsou myši, které do provozovny pronikají z prostor domu, jež už firma Jan Paukert k podnikání nepoužívá. Kvůli tomu je potřeba udělat v budově stavební úpravy. Dům vlastní rodina zakladatele podniku a současný provozovatel je tam v nájmu.

ŽIVO U PAUKERTŮ:

  • Rodina Paukertových v současné době spolu se skupinou Natland připravují rozšíření značky Jan Paukert v podobě franšízy.
  • Změna se má týkat i přerodu klasického lahůdkářství v moderní gastronomický provoz.
  • Lahůdkářství Jan Paukert má tradici od roku 1916.
  • Sídlí na Národní třídě v Praze a za první republiky si vybudovalo výbornou pověst. Zakladatel Jan Paukert je považován za autora českého chlebíčku.
  • Po revoluci získal palác na Národní třídě syn Jana Paukerta, podnik se po náročné rekonstrukci znovu otevřel v roce 2008. Rodina už jej ale neprovozovala.
  • Firmu Jan Paukert, která si prostory pronajímá, vlastní od roku 2012 skupina Natland. Ochranné známky a palác patří rodině Paukertových.

Lahůdkářství Jan Paukert

„Musíme vyřešit oddělení prostor, aby k nám nepronikaly myši. Zatím nemá smysl zvát kontrolory, nedokázali bychom splnit jejich požadavky,“ vysvětlil Milan Heidler, jednatel společnosti Jan Paukert. Za ní stojí investiční skupina Natland, která si pronajímá prostory a platí i za licenční smlouvy.

Lahůdkářství muselo dočasně ukončit svoji činnost kvůli tomu, že v teplé i cukrářské kuchyni našli kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) velké množství myšího trusu.

„Na podlahách a kuchyňských zařízeních, rovněž na izolacích bylo vidět, že jsou ožrané od myší. V zázemí, kde se připravovala jídla, byly celkově znečištěné podlahy dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, špinavé byly i dřezy,“ uvedl tehdy mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Spolu s rodinou Paukertových nyní dohaduje provozovatel zásadnější rekonstrukci, která je nutná pro provoz a zamezení dalších hlodavčích nájezdů. I proto zatím nedokáže firma říct, kdy slavný podnik na Národní třídě znovu otevře.

„Odhad zatím nemáme. Když to přeženu, nevíme, zda bude rekonstrukce stát padesát tisíc nebo pět milionů,“ podotýká jednatel Milan Heidler.

Tradice Paukertova lahůdkářství sahá do roku 1916, kdy ho založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stalo symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě.

Michal Pavec

Autor

Michal Pavecmichal.pavec@lidovky.czČlánky

Najdete na Lidovky.cz