Na nejnovějším receptu hadí pizzy spolupracoval řetězec s restaurací Ser Wong Fun nacházející se na Cochrane Street v centru. Její kořeny sahají až do roku 1895 a je tak jedním z nejstarších podniků v Hongkongu.
„Ve spojení se sýrem a kuřecím masem nakrájeným na kostičky je hadí maso chuťově bohatší,“ uvedla franšíza Pizza Hut Hongkong v prohlášení ještě předtím, než se pokrm minulý týden začal prodávat. Dodala, že hadí je výživné a může podpořit krevní oběh, to je podle ní běžná víra tradiční čínské medicíny. „V kombinaci s pizzou představuje průlom v tradičním pojetí toho, co znamená udržovat dobré zdraví, a zároveň je výzvou pro chuťové pohárky,“ dodal podnik. Informaci přinesl portál CNN Travel.
#Gravitas | Pizza Hut has teamed up with a century-old Hong Kong restaurant to launch a snake pizza. The American pizza chain is offering shredded snake meat topping to its customers.@MollyGambhir reports pic.twitter.com/1wIhJp1bI2
— WION (@WIONews) November 9, 2023
Redaktoři portálu CNN pizzu ochutnali a zjistili, že textura hada je podobná suchému kuřeti. Recenze na netradiční pokrm na sociálních sítích zveřejnili i další strávníci. „Myslím, že je to děsivé. V mnoha kulturách, zejména na Západě, nejsou hadi jídlem,“ napsala obyvatelka Hongkongu Mabel Siehová, která se sama označuje za gurmánku a ráda zkouší různé pizzy.
Zato Rachel Wongová, která pochází z Hongkongu a je velkou fanynkou hadí polévky od dětství, je z novinky v jídelním lístku nadšená. „Struktura masa trochu připomíná kuře a chutná jako ryba a další druhy mořských plodů. Dávám si ji ráda v zimě jako jídlo s vysokým obsahem bílkovin,“ řekla.
Že Asiaté tradičně jedí leccos a že mezi výjimky nepatří ani hadí maso, je známý kulinářský fakt. Někteří strávníci v Hongkongu a v jižní Číně si například tradičně pochutnávají na dušeném hadím mase, zejména v chladnějších měsících. Podle přísloví v místním kantonském dialektu je nejlepší doba na konzumaci hada právě nyní, když „začne foukat podzimní vítr“. Zvíře totiž přibere, protože se připravuje na zimní spánek.
Mnozí věří, že hadí maso má léčivé účinky, zlepšuje stav pokožky a zahřívá organismus. Bohatá kulinářská kultura založená na hadech je běžná i v jiných částech jihovýchodní Asie, například ve Vietnamu a Thajsku, kde se hadi za účelem konzumace obvykle i chovají
Rovnováha všech chutí
Karen Chanová, generální ředitelka společnosti Pizza Hut Hongkong a Macao, uvedla, že společnost využila zkušeností restaurantu Sera Wong Funa a připravila recepturu na maso z plemen čínských užovek černých nebo bungarů proužkovaných. „Výjimečné hadí pizzy nabízejí dokonalou rovnováhu všech chutí, které jsou pro toto roční období lákavé i pikantní,“ uvedla.
Není to poprvé, co asijské franšízy amerických značek přistoupily k dobrodružnějšímu gastronomickému přístupu, aby oslavily místní kulturu stravování a samozřejmě i vydělaly. I jiné hongkongské pobočky řetězce Pizza Hut mají podobné plány na nové položky v menu. Společnost také zavádí pizzu z čínských konzervovaných klobás, které se podávají v hliněném hrnci s rýží. Ten je mezi místními obyvateli Hongkongu oblíbený, když se ochladí.
V minulosti již Pizza Hut na Tchaj-wanu představila pizzu z durianu, tvarohu z prasečí krve nebo konzervovaných vajec, tedy ingrediencí hrajících v místní kulinářské kultuře stěžejní roli. Pizza Hut v Japonsku zase nedávno vytvořila pizzu s náplní tonkocu ramen, tedy polévky z vepřových kostí.
Ochutnali byste pizzu s hadím masem?
Hlasování skončilo
Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 20. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.