Přestože firma je s loňským výsledkem spokojená, nesplnila plánovaný objem výroby. Do budoucna chce však navyšovat kapacitu výroby a největší investicí v tomto směru je stavba nové pekárny v Rosicích u Brna.
Loni začala demolice staré těstárny a moderní pekárna má zahájit provoz koncem letošního roku. „Bude sloužit pro pečení čerstvého pečiva,“ uvedl ve zprávě předseda představenstva Jaroslav Kurčík.
Agrofert dostane zpět 100 milionů. Šlo o zálohu na zrušenou fúzi Penamu |
Kromě Rosic investuje Penam také do nové linky na výrobu chleba v Zelené louce u Prahy a tamtéž instaluje novou linku na výrobu toustů a sendvičů. Celková investice do těchto projektů je 1,5 miliardy korun.
Společnost se každý rok snaží přijít na trh s novinkami, které by sledovaly trendy na trhu. Rozšiřuje proto nabídku chlebů a přidává do nich netradiční přísady, loni například goju či bambusovou vlákninu. Začala také vyrábět takzvané americké pečivo, což jsou žemle pro hotdogy a různé druhy bulek pro hamburgery. Snaha je také více se prosadit na trhu s jemným pečivem a rozšiřovat jeho sortiment.
Penam také před lety neúspěšně usiloval o fúzi s jiným pekárenským gigantem United Bakeries. Městský soud v Praze začal v dubnu projednávat žalobu Agrofertu, který tvrdí, že nedostal stomilionovou zálohu, kterou zaplatil před plánovanou fúzí.
Společnost působí také na Slovensku, v Maďarsku a poměrně nově i v Německu. V Česku na konci loňského roku zaměstnávala 1925 lidí, což je pokles o 25 zaměstnanců.