Úterý 30. listopadu 2021, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pozor na uzeného lososa, varuje ministerstvo. Obsahuje nebezpečného parazita

Ekonomika

  11:45
PRAHA - Ministerstvo zdravotnictví varuje před konzumací stogramového výrobku „Losos divoký uzený - kousky“ s datem spotřeby do 22. července letošního roku. Ryba obsahuje parazita, který může být nebezpečný i pro člověka.

Balení lososa, v němž testy odhalily přítomnost nebezpečného červa. foto: Ministerstvo zdravotnictví

Výrobek má šarži L23012562/T4, jeho prodávajícím je společnost Nekton. Laboratorní testy potvrdily, že potravina obsahuje parazitického červa Anisakis simplex, který se vyskytuje v trávicím traktu mořských savců.

Jeho larvy v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout přes žaludeční stěnu do vnitřních orgánů.

Podle serveru bezpecnostpotravin.cz lidé po pozření parazita onemocní anisakiózou, která se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout bezpříznakově.

Symptomy se dostaví hodinu až dva týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí zažívací trakt.

Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném tepelném zpracování rybího masa nebo při jeho zmrazení.

POZOR NA ČERVA

Anisakis simplex (sleďový červ) je poměrně častý parazit některých druhů mořských ryb, zejména sleďů, makrel, tresek, mořských lososů, platýzů, mořských jazyků a ďasů. Nachází se v jejich svalovině. Po pozření rybího masa napadeného larvami červa lidé onemocní anisakiózou (viz anisakióza), která se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout bezpříznakově. Symptomy se dostaví 1 hodinu až 2 týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí zažívací trakt. Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném tepelném zpracování rybího masa nebo při jeho zmrazení (-35 °C po dobu 15 hodin nebo na -20 °C po dobu 7 dnů). Při nákupu čerstvých mořských ryb se doporučuje prohlédnout svalovinu, zda není napadena červy.

zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat