Sobota 22. června 2024, svátek má Pavla
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Propadla točená i kopečková. Ve zmrzlinách byly bakterie i rostlinný tuk

Ekonomika

  13:35
PRAHA - Téměř v polovině cukráren a rychlých občerstvení našla v létě potravinářská inspekce chyby při prodeji zmrzliny. Její lidé zkontrolovali 89 provozoven. Šlo o nedodržení hygienických předpisů a mikrobiologických požadavků, také o falšování a označování alergenů.

Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Speciální kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se zaměřila na točenou a kopečkovou zmrzlinu či sorbety.

Hygienickou praxi inspektoři zjišťovali v 83 případech, pochybila čtvrtina provozů. „Šlo o nezajištěný přívod teplé vody, nevyhovující stav výrobních zařízení či chybějící opatření proti pronikání škůdců,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Češi snědí zmrzlinu za miliardy. U točené zabírá trik s množstvím

Falšování zjistila u deseti ze čtrnácti testovaných vzorků. „Mléčný tuk byl částečně nahrazený rostlinným tukem u zmrzlin, které byly označené jako mléčná, jogurtová či smetanová. V některých případech byl mléčný tuk nahrazený až z 89 procent,“ uvedl Kopřiva.

U šesti vzorků ze 40 inspekce zjistila nadlimitní množství enterobakterií, které ukazují na špatnou hygienu výroby. „V dotčených provozech SZPI výrobu dočasně zakázala a nařídila sanitaci a revizi výroby podle platných pravidel. V žádném ze vzorků se nenašla listerie ani salmonella,“ uvedl Kopřiva.

Dobrou zprávou pro spotřebitele podle něj je to, že v žádné zmrzlině nebyla nepovolená barviva, případně nebylo překročené povolené množství.

Neohlášené alergeny

Problém však měli prodejci s poskytováním údajů o přítomnosti alergenů. Při 66 kontrolách se našlo osmnáct pochybení.

„Nejzávažnější bylo nalezení nedeklarovaného alergenu ve zmrzlině. Přitom nevědomá konzumace může alergikům způsobit vážné zdravotní problémy. Nejčastěji šlo o přítomnost mléčné bílkoviny v ovocných zmrzlinách, a to ve významných koncentracích až 675 miligramů na kilogram,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Jednotlivé případy, kdy prodejce pochybil, zveřejňuje web Potraviny na pranýři. „Vzhledem k výsledku akce se bude inspekce nadále intenzivně věnovat kontrole dodržování zákonných požadavků při prodeji zmrzliny,“ dodal Kopřiva.

Autor: