Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Více než třetina hospod a restaurací značí alergeny špatně nebo vůbec

Ekonomika

  11:45
PRAHA - Více než třetina restaurací, hospod a rychlých občerstvení značí alergeny chybně nebo vůbec. Vyplývá to z kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která proběhla v červenci a srpnu.

Alergeny (ilustrační foto) foto: Shutterstock

„Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace. Podrobné informace k jednotlivým pokrmům s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři, a to včetně místa odběru,” uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

Tabule u pokladen a lístky na požádání. Jak o alergenech informují fast foody?

Nejčastější prohřešky provozoven se týkaly nedostatečného označení konkrétních druhů obilovin nebo ořechů. V pokrmech se pak často objevovaly vejce, horčiče, celer či mléčné bílkoviny, aniž by o jednotlivých alergenech prodejci informovali. Problém se netýká pouze zpřístupnění informací na jídelním lístku, ale i neposkytnutí takových informací personálem.

„Jednalo se mimo jiné o italský salát, kde jsme objevili celer a horčici ve velkém množství či domácí malinový koláč s tvarohem a domácí šlehačkou, ve kterém se zas našly vejce,” řekl Kopřiva.

Celkem SZPI provedla 114 kontrol, nesplnění povinnosti informovat o alergenech zjistili inspektoři u 42 provozoven, tedy ve 37 procentech případů.

Falšování pokrmů i inspekce hygieny

Kromě kontroly alergenů se SZPI zajímá i o falšování pokrmů, kdy dochází k nahrazování některých složek pokrmu za levnější variantu.

„Takovým příkladem může být smažený sýr, který není vyrobený z mléčného tuku, ale tuku jiného, tudíž nemůže být označen jako sýr. To samé platí u pokrmu s názvem ‚svíčková na smetaně,’ u kterého je smetana nahrazena levnější alternativou na bázi rostlinných tuků,” poznamenal Radoslav Pospíchal ze SZPI.

SZPI provádí i inspekci prostorů jednotlivých provozoven včetně maloobchodů. Letos jich nechala zavřít již více než 170. Nejčastějším důvodem bývá myší trus, plíseň, zanedbaný úklid či hromadění odpadků.

Autor: