Zákon, který vláda schválila, ukládá společnostem podnikajícím v gastronomii a prodejnám potravin připravit plán na omezení plýtvání. Budou muset snížit ceny zboží, jemuž se bude blížit datum spotřeby, a mají začít spolupracovat s lokálními organizacemi, které pomohou tyto produkty zdarma dostat k potřebným. Podnikům, které nebudou nařízení plnit, budou hrozit pokuty.
Když zboží doporučenou dobu spotřeby překročí, má být buď poskytnuto jako krmení pro zvířata, nebo předáno výrobcům hnojiv a biopaliv.
Ministr Planas řekl, že ročně ve Španělsku připadá na každého občana 31 kilogramů vyhozeného jídla. To v přepočtu na peníze činí 250 eur (přes 6 100 Kč). Ministr upozornil, že podobný zákon už mají ve Francii a v Itálii. Doufá, že normu přijme španělský parlament a že začne platit do 1. ledna příštího roku.