O stažení krůtí šunky z prodeje informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček. Podle výrobce mohlo jít o porušení hygienických zásad některého zaměstnance. Následné testy ve firmě byly negativní.
Veterinární správa nařídila výrobci pozastavit výrobu této šunky a její uvádění na trh. Firma do prodeje dodala 97,8 kilogramu krůtí šunky s šarží 25260224. Nyní musí provést mimořádnou sanitaci technologického zařízení a předložit výsledek vyšetření další šarže výrobku. Až poté mu veterinární správa umožní pokračování ve výrobě.
„K takové kontaminaci hypoteticky mohlo dojít porušením hygienických pravidel některým z našich zaměstnanců při plátkování výrobku. Výsledky všech následných kontrolních vyšetření jsou negativní a další vzorky jsou průběžně zasílány k dalšímu vyšetření na ověření nápravných opatření,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK manažer divize firmy LE&CO Petr Korejs.
Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Pro zdravého člověka obvykle nízká dávka listerií problematická není, nebezpečí ale hrozí u lidí s oslabenou imunitou, dětí, těhotných žen a starších lidí. Bakterie likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.