Po České republice se cena vajec nejvíce zvýšila v dalších dvou středoevropských zemích – v Maďarsku o 80 procent a na Slovensku o 79 procent. Na opačném konci žebříčku se umístilo Německo a Lucembursko, kde cena shodně stoupla o 18 procent.
Vejce v tuzemsku počátkem roku stálo v obchodech běžně přes šest korun, dokonce i ve slevových akcích se i v polovině března drží na 4,70 koruny za kus.
Jedním z důvodů vysokých cen je ptačí chřipka. Ceny vystřelily v lednu poté, co veterináři oznámili likvidaci největšího tuzemského chovu nosnic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Muselo se tam utratit tři čtvrtě milionu nosnic. To představuje zhruba šestinu tuzemských slepic chovaných na farmách, každý den tak v ČR chybí proti normálu kolem 600 tisíc vajec.
Druhým je pak dřívější nízká cena, kdy vejce v ČR bývala třetí nejlevnější v Evropě, uvedla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá, procentuální nárůst je pak vyšší. Nyní ale 100 kg vajec stojí několik euro nad evropským průměrem.
Na konci ledna stálo 100 kg vajec 236,44 euro v ČR, v EU pak 246,86 euro. V únoru pak podle dat od drůbežářů ceny ještě rostly a překonaly evropský průměr. Na konci měsíce šlo v ČR o 258,46 euro (tedy zhruba 6120,9 Kč), v EU pak za 255,39 euro. Problémem je, že v Polsku, odkud ČR dlouhá léta vejce dovážela, stojí ještě víc, na konci února šlo o 267,22 euro za 100 kg. Část chovů se podle ní obnoví v dubnu, další kus v červnu, zbytek v září.