130 let

Diskuze

Česká kuchyně? To byl pro mě šok, říká Němec

Právník Arthur Braun se do Česka přistěhoval ze sousedního Německa. Vadí mu korupce a neetické chování, tvrdí ale, že Češi mají velký smysl pro humor a umí improvizovat. Server Lidovky.cz přináší další díl seriálu Český šok.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

1. 5. 2013 9:09
Česká kuchyně

Bavorská kuchyně je té České velice podobná.

http://grandemi.webgarden.cz/

0 0
možnosti

T. Czernin 251

30. 4. 2013 18:12
Chudák Germán

konečně se jednou pořádně nažral a měl z toho třas...

0 0
možnosti

1. 5. 2013 3:19
Re: Chudák Germán

Chudak opravdu je, zit s dioty jako jsi ty neni lehke

0 0
možnosti

D. Stirský

30. 4. 2013 15:07
A pak: třeba

farní charita či diakonie není určitě církevní nesmysl. Možná, že Vy sám jednou bude rád služeb či pomoci tohoto nesmyslu využívat.

0 0
možnosti

D. Stirský

30. 4. 2013 15:05
Pane Mrázku,

zřejmě nevíte, co jest to spolek. To většinou nemá nic společného s církvemi a nebo s vesnicí. Spolek, to je třeba Klub za starou Prahu, Svaz zahrádkářů, Klub dlouhánů, sdružení přátel města X nebo zpěvačky Y či spolek za obnovu hradu Z. Kdysi se tomu, ne zrovna hezky, říkalo společenské organizace a ty největší musely být sdruženy v Národní frontě. Totalitní nebo autoritářské režimy nemají spolky v lásce, neb vznikají z iniciativy lidí, tj. ze zdola a není pak nad nimi kontrola. Myslím, že u nás je spolků dost, ale ne každý má chuiť se angažovat, neb již toto slovo silně připomíná doby minulé.

0 0
možnosti

30. 4. 2013 17:26
Re: Pane Mrázku,

V komunistické učebnici dějin státu a práva si autor pochvaloval, že během roku 1950 bylo zrušeno asi 20 000 spolků.

0 0
možnosti

30. 4. 2013 11:52
Třetinově placení se třetinově zapojují...

Spolky jsou spíše na vesnici, církevní nesmysly tu nepěstujeme, ale tvrdě na ně platíme, vlažný přístup je dán vlažnými 35% platy za stejnou německou práci němce...také proto "nové panstvo kÁÁÁRL" neprošel.....

0 0
možnosti

30. 4. 2013 12:10
Re: Třetinově placení se třetinově zapojují...

Já myslela, že vlažný přístup je dán zvykem z normalizace "držet hu-u a krok", a ono je to závistí...

0 0
možnosti

P. Vinš

30. 4. 2013 11:22
Němci do nás vidí víc než si myslíme

Zejména obyvatelé Bavorska. Máme s nimi více než tísic let společnou historii i kulturu. Společného máme hodně dobrého i zlého. Říká se ,že Slováci jsou naši bratři, bohužel nejsou, těch společných 74 let v jednom státě , bylo z hlediska zachování národní identity jednoznačně důležitějších pro Slováky (nemám na mysli peníze).

Hitler za okupace a zejména po atentátu na Heydricha, musel vyměnit vojenské oddíly pocházející z Bavorska  za Prušáky (po válce NDR). Bavoráky považoval za nespolehlivé a měl i proč. Neříkám ,že se bouřili ,to jistě ne ,ale neměli vůči nám potřebnou tvrdost.Vedle Němců budeme muset žít trvale, je to povahově dost tvrdý národ, je třeba si u nich respekt získat. Dá se to , chce to serioznost , cílevědomost a trocha hrdosti.Potom jsou to výborní obchodní partneři. Vím ,že jim imponuje dobrý nápad ,takový ten tah na branku a nekoukají na to, jestli jsem přijel na jednání v Mercedesu nebo v Oktávce. A protože jsou to jen lidi , negativní výjimky se najdou všude.

0 0
možnosti

30. 4. 2013 10:57
Možná se ledaskdo bude hněvat, ale popravdě

máme s Němci víc společného, nežli s východními Slovany.Přece jen náš civilizační okruh je jiný.Pracoval a žil jsem v Německu, a často a rád se tam vracím, poněvadž tam potkávám lidi smýšlející jako pan doktor.Jeho slova by pro nás měla být poučením, jsou míněna upřímně.Jen s těmi Bavory mne překvapil, není Weiden ještě  Franken?

0 0
možnosti

30. 4. 2013 12:12
Re: Možná se ledaskdo bude hněvat, ale popravdě

ono je to složitější: svobodný stát Bavorsko se dál dělí na: Horní Bavorsko, Dolní Bavorsko, Horní Franky, Střední Franky, Dolní Franky, Horní Falc a Švábsko; a Weiden je administrativně součástí Horní Falce (Oberpfalz);

0 0
možnosti

D. Stirský

30. 4. 2013 10:56
K české kuchyni mám tyto milé vzpomínky:

Na přelomu poloviny 90. let min. století jsem pracoval ve společnosti, kde šéf byl Belgičan jménem Albert. A občas před námi držel řeč na téma nezdravá, tučná česká kuchyně. Jenže! Za pár měsíců se v účetnictví začaly objevovat Albertovy paragony z restaurací (jednání s klienty), kde stálo: kachna, knedlík zelí, svíčková na smetaně a pod. A k tomu si začal kupovat marmeládové koblížky. Nebo jiný příklad: Jezdil jsem služebně do Frýdlantu a na jednání každý rok přijížděl postaší pán, Němec z druhé strany hranic. A vždy se velmi zajímal o to, zda budou připraveny chlebíčky a věnečky, rakvičky a větrníky z místní cukrárny. :-)

0 0
možnosti

30. 4. 2013 10:18
Není co dodat

jen, že je to sympaťák.

0 0
možnosti

30. 4. 2013 9:49
Tady není co dodat,

ten názor sedí přesně ! BRAVO.

0 0
možnosti