Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Čím zapít prasátko

Česko

VÍNO NA TENTO VÍKEND

Dobré jídlo si žádá i dobré pití. A taková pravá zabijačka se bez dobrého pití neobejde. Ovšem pověra, která platí hlavně v Čechách a na severu Moravy – totiž že k pochoutkám spojeným se zabijačkou je nejlepší pivo –, rozhodně neplatí. Ve všech vinařských oblastech světa se k těmto dietology zavrhovaným lahůdkám hojně popíjí víno. Například v portugalské oblasti Douro dělají zrovna taková jelita jako u nás a s místním vínem jdou výborně dohromady.

Ovšem ani na jihu Moravy víno při zabijačkovém obžerství nepřichází zkrátka. A tam už dávno neplatí, že by se k tomu mělo pít jenom hutné červené. K tučnému ovárku, jitrnicím, jelitům či huspenině je vynikající i svěží bílé s kyselinkami, které napomohou trávení. K pečenému masu potom vyzrálejší a plnější červené.

Dva příklady vhodných domácích vín jsme našli v produkci Vinselektu Michlovský.

Ryzlink rýnský 2008, kabinet, řada Latitude 49 Svěží, dobře pitelné víno s vůní lučních květin, příchutí vlašských ořechů a příjemnou pikantní kořenitostí se bude výborně snoubit s tlačenkou či sulcem.

Frankovka 2006, pozdní sběr, nefiltrováno, řada Chateau Dowina Plné vyzrálé víno s vůní zralého lesního ovoce. V chuti najdeme povidlové a vanilkové tóny, v dlouhé dochuti zazní perník a hořká čokoláda. Toto víno je výborné k vepřové pečínce, kolenu či bůčku.

Autor: