Diskuze
Jak chutná Řím? Absolutní klasikou jsou all’amatriciana
Děkujeme za pochopení.
C. Sangrail
Hezký článek. Římská kuchyně není tak známá jako její sousední kuchyně, díky za to. Měl bych ale několik upřesnění. GuaNciale se píše s "n", tedy ne "guaciale". (Mimochodem: výslovnost je "guančále", i je němé.) Má opravdu jinou chuť než pancetta nebo obyčejná slanina a dokáže prosytit celou omáčku Amatriciana zvláštní vůní a posílit její chuť, takže Amatriciana nepotřebuje moc surovin. V klasickém receptu není petržel ani peperoncino, jen guanciale, rajčata, popř. pepř a navrch pecorino. K tomu dále:
C. Sangrail
"Pecorino" neznamená nic než "ovčí sýr" ("pecora" je "ovce"). Liší se samozřejmě podle původu, přičemž správná Amatriciana vyžaduje Pecorino d'Amatrice, ovčí sýr pocházející přímo z okolí městečka Amatrice. Tento sýr je méně slaný než klasické pecorino, které se prodává i v našich supermarketech. Nedá se snadno sehnat, dokonce ani v Itálii. Když ho neseženeme, musíme holt použít jiné pecorino a v duchu si představovat, že to není úplně přesně ono. (Ale Amatriciana chutná dobře i s obyčejným pecorinem a dokonce i s pancettou.)