Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

1938 - Tak prohrává demokracie

Česko

Na začátku toho roku ve světě málokdo předvídal, jak ničivý konflikt je nablízku. A Čechoslováci netušili, že jejich státu zbývá pár týdnů života. Četba tehdejšího Světozoru a Národních listů nabízí mozaiku posledních chvil oddychu mezi dvěma světovými válkami

Leden

Zulfikar, nová manželka egyptského krále Faruka, se nebude objevovat na veřejnosti. – Pražský poslíček Plichta byl stižen náhlou nevolností. Šel si ulevit do výtahové šachty domu v Italské ulici. Nešťastnou náhodou ho zabil výtah, který právě sjížděl do přízemí. – Letectvo generála Franka bombarduje Barcelonu. – Americký herec Gary Cooper si loni vydělal v přepočtu 11 milionů korun. – Na Podkarpatské Rusi v Bílkách u Iršavy se chystá jedna z významných židovských událostí: Chamele, dcera bíleckého vrchního rabína, si bere newyorského rabína a lektora jeruzalémské univerzity Bernarda Leisera. – Ve Vysokých Tatrách začala jezdit visutá dráha mezi Tatranskou Lomnicí a Skalnatým plesem. – 25. 1. je zproštěna viny herečka Adina Mandlová, obviněná z „přečinu proti bezpečnosti života“. Srazila totiž svým vozem důchodce, který na následky zranění zemřel. – Paní Růženě Fernsterové utekl medvídek mýval. Pravděpodobně našel útočiště v Krčském lese.

Únor

Zdražila káva. – Hitler se stává šéfem říšské armády. – V Praze žije kolem 10 000 lidí propadlých narkotikům. – Loni k nám byly dovezeny vlašské a lískové oříšky za 41 milionů korun. – 12. února měla ve Stavovském divadle za účasti Edvarda Beneše premiéru hra Karla Čapka Matka. – V Německu byly zavedeny zvláštní etikety na konfekční zboží; dokládají, že bylo vyrobeno pouze árijci. – Od poloviny měsíce se pohřešuje třináctiletý nymburský chlapec Mirek Svoboda, naposledy byl spatřen ve vilové kolonii, když šel z hodiny francouzštiny. Pravděpodobně se stal obětí „zvrhlíka“. – Al Capone onemocněl. – V československých vlacích je nedostatek míst pro nekuřáky. – V nových politických procesech vMoskvě je obviněno 21 lidí (Trockij, Bucharin, Rykov…). „Jsou to bizarní obvinění,“ píší Národní listy.

Březen

V moskevském procesu jsou 14. března kromě jiných odsouzeni k smrti Bucharin, Rykov a Jagoda. – V Barceloně zemřelo na 1300 lidí. – 26. 3. byl nalezen pohřešovaný nymburský chlapec Mirek Svoboda utopený v přístavu. – 12. 3. oznamuje Adolf Hitler z Lince, že anšlusem Rakouska byla založena velká lidově německá říše: „Jsem šťasten, že jsem se stal vykonavatelem nejvyššího historického úkolu.“ O den dříve odstoupil rakouský kancléř Schuschnigg: „A tak loučím se srdečným přáním: Bůh ochraňuj Rakousko!“ – Na Václavském náměstí byly postaveny nízké sloupy s programem kin. – Židé v Rakousku jsou vyloučeni ze spolku šachistů. – Kočky jsou největším škůdcem pražských sadů, neboť hubí ptactvo. Loni jich bylo do klecí nachytáno přes pět set. – Zpravodaj Národních listů píše o situaci ve Vídni po anšlusu: „Ceny nestouply. Občanská bezpečnost (s výjimkou Židů) je dobrá.“ – 60 000 lidí v Československu trpí nějakou tělesnou vadou. Nejvíce je hluchoněmých (15 754).

Duben

Aprílové vichřice odnesly v Praze několik bud a kiosků. – „Jediné, co je a co zůstane, je německý národ,“ prohlásil Adolf Hitler. – 12. dubna zemřel Fjodor Šaljapin. – V Paříži podražil chleba. – Otto Habsburg nabídl k prodeji rakouský korunní diamant citronově žluté barvy v hodnotě 16 milionů korun. – Premiérem Francie se stává Edouard Daladier. – Příliv Židů do Palestiny stoupá, v lednu se jich vystěhovalo několik stovek, v březnu už přes tři tisíce. – Kočce pana J. Suka v Lochočicích se narodilo kotě s 8 nohama a 4 ušima, zemřelo za dvě hodiny po vrhu, zbylých pět koťat je zdravých. – Henleinova SdP se na sjezdu v Karlových Varech otevřeně přihlásila k „nacionálnímu socialismu“. – Sultán z Jahore, jeden z nejbohatších mužů světa, se po zhlédnutí filmu Dívka z džungle rozhodl, že se ožení s herečkou Dorothy Lamourovou. Jelikož je už šest let vdaná, jeho poslové hledají v Hollywoodu náhradnici. – Mahátma Gándhí držel 6. dubna půst. – Bývalý rakouský kancléř Schuschnigg je dopraven do tábora v Dachau.

Květen

Ve spleti uliček za Týnským chrámem „v prostředí spodiny mravní i společenské“ byla asi z vilnosti zavražděna třiačtyřicetiletá prostitutka Kindlová, která měla podle výpovědí jiných nevěstek „zálibu v brutálních mužích“. – V Rakousku se nesmějí brát Židi a árijci. – Japonsko bombarduje Kanton. – Vídeňští Židé nesmějí obchodovat s masem (90 % velkých masných podniků je v židovských rukou). – Zánětem slepého střeva u nás ročně onemocní na 43 000 lidí. – Šestnáctiletá studentka byla v jednom pražském kadeřnictví během trvalé ondulace popálena natolik, že jí zhnisala kůže na hlavě. – Při automobilovém neštěstí zemřel Bohdan Pavlů, zástupce ministra zahraničních věcí. S manželkou a služkou se vracel z dovolené na Hvaru. U obce Bosanski Novi nezvládl řízení a zřítil se do řeky. Zachránila se pouze manželka, které se podařilo vyplavat zadním okénkem. – Filmařka Leni Riefenstahlová měla v Rakousku, kde dlí na přednáškovém turné, automobilovou nehodu. Nic se jí nestalo.

Červen

Sir Charles Tegart, odborník na potlačování individuálního teroru, opouští Palestinu. – Židům je zakázán vstup do parků. – Generál Franco míří na Valencii. – „Mládež je otužilá a kypí zdravím!“ píší Národní listy 26. 6. o začátku X. sokolského sletu. – Bývalý rakouský kancléř Schuschnigg je nezvěstný. – „Štvanice na Židy v Německu předčí i hrůzy v carském Rusku,“ píší britské Times. – V Číně se utopilo kolem 100 000 lidí. – J. A. Baťa, šéf závodů Baťa, věnoval na obranu republiky 30 milionů korun. – Ve Vídni rostou ceny zeleniny. – Důkladné prohlídce na české policejní stanici byla podrobena Angličanka Unity Mitfordová, která žádá o německé občanství. Na klopě nosí hákový kříž, jenž pro ni nechal vyrobit sám Hitler. Maršál Göring o ní prohlásil, že je spolu s jeho manželkou „nejdokonalejší árijskou ženou, jakou kdy spatřil“. – Švýcarští vědci zjistili, že štíhlá linie zabraňuje vzniku rakoviny.

Červenec

V dolu Ludvík u Moravské Ostravy se sesula půda, zemřelo osm lidí. – Nejkrásnějším cvičením na X. sokolském sletu byl podle tisku „rej 32 000 žen“. – Brněnské Sdružení přátel zvířat zřídilo ptačí hřbitůvek; popel se vkládá do země v ozdobných sáčcích. – Průměrný lidský věk je 53,6 let. – Manželka dělníka Marie Podárková podala svému tříměsíčnímu dítěti omylem žíravinu místo léku. Dítě zemřelo. – V Palestině je zavražděn šejk Abinuel Chatis, imám Omarovy mešity v Jeruzalémě; teroristé napadli židovský autobus v Haifě. – Ve 2. patře domu v Opatovické ulici byl vyloupen byt továrníka G., ztratily se věci za půl milionu korun. Podezřelý je nemajetný student, který u továrníka pracoval jako sluha. Chtěl totiž i se svým kamarádem odjet do Afriky.

Srpen

3. 8. přijíždí do Československa lord Walter Runciman. Ubytoval se v hotelu Alcron a požádal novináře, aby mu nekladli otázky. Stejně na ně nebude moci odpovědět. – V Norimberku je stržena židovská synagoga. Židé nesmějí provozovat lékařské povolání. – Na Sušicku se množí šarvátky mezi Čechy a Němci. – Lord Runciman shledal atmosféru v Praze přívětivější, než se domníval. – 16. 8. zemřel Andrej Hlinka. – Každý Pražan navštíví v průměru 17krát ročně biograf. – Železniční zřízenec Antonín Brabec vypil v Horním Jiřetíně v hostinci 25 piv a pak se o třetí hodině ranní popral s hostinskou, protože ho nechtěla pustit do jiné hospody. – 13. 8. v husté mlze narazilo dopravní letadlo ČSA na trase Praha–Paříž do kopce nedaleko německého Oberkirchenu. Zemřelo třináct pasažérů a tři členové posádky. Dvaadvacetiletá stewardka, která pocházela z české vídeňské rodiny, byla z letadla vymrštěna, přišla o obě nohy. Zemřela později v nemocnici. – Manželé Runcimanovi strávili weekend s manželi Schwarzenbergovými na lovu srnců. – V Československu spáchá deset lidí denně sebevraždu. – Při pumovém útoku v Jaffě zemřelo 30 Arabů.

Září

V deltě Severní Dviny v SSSR vyrostlo město Molotovsk. – Na filmovém festivalu v Benátkách byl oceněn film Cech panen kutnohorských. – V Norimberku začal X. říšský sjezd strany. – V Praze je nedostatek sádla. – Nad Mexickým zálivem, Severní Karolínou aMaine se přehnal hurikán. Zemřelo 68 lidí. – Do Prahy přiletěl slavný letec Lindbergh s chotí. – Další ze svých víkendů tráví lord Runciman lovem u velkostatkáře Evžena Czernina. – 14. 9. je v pohraničních okresech vyhlášeno stanné právo. – V polovině září letí Neville Chamberlain za Hitlerem do Berchtesgadenu kvůli „přátelskému řešení rozporů, které oddělují sudetské Němce a pražskou vládu“; jednání pokračují v Bad Godesbergu; vůdce požaduje sudetské oblasti Československa a záruky na nové hranice. „Máme nedůvěru k záchranám situace v poslední minutě,“ píše český tisk o jednáních. – Olomouc zatopila velká voda, nejhorší od roku 1840. – Polní maršál a ministerský předseda Göring onemocněl zánětem lymfatických žláz na pravé noze. – „Situace je velmi delikátní. Spočívá na milosti bohů,“ prohlásil lord Runciman a odletěl do Londýna. – 24. 9. prezident republiky vyhlašuje mobilizaci. – 29. 9. se v Mnichově koná konference kvůli řešení československé otázky. Porady končí v 1.30 v noci a Československo přijímá Hitlerovy požadavky.

Říjen

„Ustoupit přesile není nečestné,“ říká o mnichovském diktátu předseda vlády armádní generál Syrový. – „Československá republika přes zmenšení území může nadále pokračovat ve svobodném životě,“ míní Daladier. – Zdražilo máslo. – V krajích okupovaných Německem žije 850 000 Čechů. – Britské vojsko obsadilo ulice v Jeruzalémě. – „Z malého národa byly vymačkány obrovské oběti,“ řekl o ztrátě pohraničí vůdce britských liberálů Archibald Sinclair. – 3. 10. přijíždí německý kancléř Adolf Hitler do Aše. – V bratislavských parních lázních se profesoru Mořici Steinerovi ztratily zlaté hodinky značky Omega v hodnotě 1000 korun. – „Obětováním Československa nebylo dosaženo míru, po němž touží celý svět,“ pronesl Winston Churchill.

Listopad

V Praze je nedostatek citronů. – 2. 11. jsou stanoveny hranice s Polskem; ztrácíme dvě třetiny uhelné těžby na Ostravsku. – Indický kouzelník snědl v Londýně šestimetrovou stuhu. – 10. 11. zemřel prezident Turecké republiky Kemal Atatürk; jeho dlouholetý přítel poslanec Bozück se v návalu zoufalství střelil pistolí do hlavy a je ve vážném stavu. – V pražském hostinci U Linhartů prodávali kokain. – V krematoriu hl. města Prahy se lidé klaněli ostatkům básníka Karla Hynka Máchy. – V Říši vypukly protižidovské bouře, Židé dostali pokutu kvůli vraždě německého diplomata v Paříži v hodnotě jedné miliardy marek. – 30. 11. je prezidentem zvolen JUDr. Emil Hácha. – Jedna učitelka z Olomouce udržovala poměr s ženatým milencem. Když na to přišla jeho manželka, rozhodla se, že učitelce manžela prodá za 8000 korun. Ta ale za muže nabídla pouhých 500 korun, což manželce nestačilo. – Pearl Bucková získala Nobelovu cenu za literaturu. – Papež Pius XI. upadl do mdlob. – V českých kinech běží už 8 týdnů film Walta Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků. – Americký rozhlas vysílal Wellsovu hru Válka světů o útoku Marťanů tak živě, že v amerických městech vypukla panika, byla zahájena evakuace a množství lidí skončilo v nemocnicích s „nervovým otřesem“. – Za poslední čtyři měsíce bylo v Jeruzalémě zabito 1089 Arabů, 219 Židů, 42 Angličanů a 9 nezúčastněných.

Prosinec

V Moskvě je 51 stupňů pod nulou, popraskalo tamní potrubí. Smečky vlků v kurské oblasti napadají vesnice. – 25. 12. krátce před 19. hodinou umírá Karel Čapek. U smrtelného lože byli přítomni Olga Scheinpflugová, bratr Josef či Ferdinand Peroutka. Karel Čapek onemocněl chřipkou, pak dostal zánět plic a ledvin. – Na Ukrajině propuká povstání proti SSSR. – Maďaři se nesmějí ženit se Slovenkami. – Sebastian Jasso Rodriguez se pokusil v Mexiku spáchat atentát na Lva Trockého. – Jan Masaryk odstupuje z funkce vyslance v Londýně a odjíždí do Spojených států.

O autorovi| EVA HLINOVSKÁ redaktorka Pátku eva.hlinovska@lidovky.cz

Autor: