Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

2009: Konec „modrých pruhů“ v Česku

Česko

Komunikace se státem bude snazší. Díky e-mailovému doručování úřední korespondence.

PRAHA Zhruba dvě miliardy korun ročně utratí státní instituce za korespondenci s občany. Od poloviny příštího roku by se tato částka měla snížit. Podle vládního návrhu začnou fungovat datové schránky, do nichž bude možné nechat si posílat úřední korespondenci. Týká se to soudních, daňových a správních případů, které spravují ministerstva spravedlnosti, financí a vnitra. Časem by měly následovat i výpisy z „bodového“ konta řidičů od ministerstva dopravy a další data. Za ideální cílový stav odborníci považují elektronický občanský průkaz, jenž by do sebe absorboval všechny stávající doklady, tedy i řidičský, zbrojní a další průkazy.

„Prvním krokem k elektronizaci státní správy je zavedení datových schránek. Ty budou povinné pro všechny právnické osoby a volitelné pro občany,“ řekl náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Zatímco podnikatelé dostanou v polovině příštího roku dopis s adresou jejich datové schránky a přístupovými údaji, ostatní lidé si o její zřízení budou muset zažádat na Czech Pointech. Původně se uvažovalo o tom, že identifikátorem -tedy přihlašovacím údajem - bude rodné číslo. To odborníci na bezpečnost dat odmítli. „Nejjednodušší je použít číslo sociálního pojištění, které má každý občan přiděleno, ale vlastně o něm neví, protože se používá jen ve vnitřní komunikaci sociální správy,“ dodal Zajíček. Úřední deska v počítači Jakmile bude schránka založena, stát bude s dotyčným komunikovat výhradně elektronickou cestou. Ti, kteří si schránku nezaloží, zůstanou u stávajícího systému.

„Lidé se dozvědí i o věcech, které jim unikaly, protože byly vyvěšeny na úřední desce a nikdo jim to neoznámil. Dopisy ve schránce budou považovány za doručené deset dní od jejich odeslání do systému,“ upřesnil Zajíčkův poradce Ondřej Felix.

Odborníci na počítačové technologie jsou však skeptičtí především k úrovni zabezpečení.

„Pokud to bude jen na základě jména a hesla, bude to strašně riskantní. Chtělo by to ještě nějaký prvek,“ řekl například nezávislý konzultant Jiří Peterka. Navíc pochybuje, že se systém podaří zprovoznit do poloviny příštího roku, jak plánuje ministerstvo.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...