Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

2009: životopisy a pokračování

Česko

Distribuční nabídka zahraničních filmů na příští rok hrozí enormním počtem nastavovaných kaší, ale slibuje i nové tituly od režisérů tradičně vynikajících kvalit.

Každoroční salvou na uvítanou bývá Projekt 100, který do kin posílá prověřené klasiky bok po boku s čerstvými artovými tituly. Z první kategorie letošní nabídka obsahuje hned dvě verze příběhu o upíru Nosferatu (němou z roku 1922 a o půlstoletí mladší Herzogovu), druhou zastupuje argentinská futuristická vize Anténa.

V prvních měsících roku 2009 nás čeká hned několik filmových biografií. Hned na Nový rok má premiéru druhý díl ságy Veřejný nepřítel č. 1 o nejslavnějším francouzském gangsterovi Jacquesu Mesrinovi, poté půjde do kin opět dvojdílný životopis Che Guevary s podtituly Argentina a Guerilla. Těšit se můžeme i na Milk, v němž zavražděného bojovníka za práva gayů a lesbiček hraje Sean Penn, či na portrét dosluhujícího amerického prezidenta, nazvaný prostě W.

Z hollywoodských spektáklů se blíží například komiksová adaptace Strážci – Watchmen či Valkýra, historický thriller o atentátu na Hitlera, v němž hraje Tom Cruise. S novinkami už brzy vyrukují prověření autoři kalibru bratří Coenů, jejichž komedie Po přečtení spalte má premiéru v lednu, či Davida Finchera, který u nás uvede své mystérium Podivuhodný případ Benjamina Buttona v únoru.

A zmíněné nastavované kaše? Na pokračování se mohou těšit fanoušci filmů Underworld, Růžový panter, Kurýr, Pátek třináctého, X-Men, Noc v muzeu, Transformers, Doba ledová a dalších, dojde samozřejmě i na nového Harryho Pottera.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....