Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

2010: první státní maturity

Česko

REFORMA ŠKOLSTVÍ Maturity budou mít dvě úrovně. Kdo zvládne těžší, bude mít blíž na VŠ

PRAHA Ministerstvo školství, vedené místopředsedou Strany zelených Ondřejem Liškou, už má jasnou představu, jak budou v roce 2010 vypadat státní maturity.

Ty se chystají už téměř deset let a byly několikrát odloženy. Tradicí už se stalo, že každý nastoupivší ministr školství připravovaný koncept státních maturit trochu pozmění.

Podle aktuálního plánu se budou jednotné maturitní zkoušky v prvních dvou letech zaběhávat. Do roku 2011 tak budou studenti povinně maturovat z češtiny, k tomu musí povinně složit druhou zkoušku z dalšího předmětu. Na výběr bude matematika a cizí jazyk.

V roce 2012 se státní maturity rozběhnou už na plné obrátky. Povinné budou zkoušky z českého a cizího jazyka. K tomu musí student zvládnout ještě další předmět: na výběr dostane matematiku, občanský a společenskovědní základ a informatiku. Pokud jde o třetí povinně volitelnou zkoušku, může ředitel školy udělat studentům čáru přes rozpočet. Bude mít pravomoc stanovit, že třetím povinným předmětem bude pro všechny žáky například matematika.

„Ředitel skutečně bude mít tuto možnost, ale musí to samozřejmě oznámit dopředu. Pokud například určí, že třetím povinným předmětem bude matematika, uchazeči o studium se pak rozhodnou, jestli se jim na tuto školu chce, nebo nikoliv,“ říká mluvčí ministerstva školství Ondřej Gabriel. Pokud maturant bude chtít, může si nad rámec tří povinných zkoušek udělat ještě další tři nepovinné předměty. To by mu mohlo pomoci u přijímaček na vysokou školu. Pokud se bude hlásit třeba na geografii, bude mít plus, že složil státní maturitu z jinak nepovinného zeměpisu. Všechny zkoušky státní maturity budou mít dvě úrovně. Studenti si sami vyberou, jestli chtějí složit snazší, či složitější variantu. Podle představ ministerstva by to rovněž měly zohledňovat vysoké školy při přijímacím řízení. Výhodu by měl mít ten, kdo výborně zvládl těžší variantu státní maturity.

Poprvé budou jednotné maturitní zkoušky dělat letošní druháci.

Pokračování a další informace o reformě na straně 5

Dokončení ze strany 1

Kromě státem dané maturitní zkoušky budou středoškoláci skládat ještě „klasickou“ maturitu. O její podobě si však už rozhodují školy samy.

Státní maturita má podle ministerstva školství zaručit, že maturanti budou disponovat srovnatelnou úrovní znalostí. Mezi jednotlivými středními školami jsou totiž často obrovské rozdíly.

První přípravy na státní maturity se rozběhly už v roce 1998 a do současnosti si vyžádaly investici ve výši 200 milionů korun. Původně se měla jednotná zkouška rozběhnout už v roce 2002, ale její start byl nakonec odložen. K tomu pak došlo ještě dvakrát.

Podle posledních návrhů se měli středoškoláci s jednotnými zkouškami setkat už v letošním roce. Poslanci však loni na jaře odhlasovali, že se státní maturity mají opět odložit, a to na rok 2010. Argumentem bylo, že zkoušky nejsou ještě dostatečně kvalitně připravené.

***

Ředitel školy bude mít pravomoc stanovit, že třetím povinným předmětem bude pro všechny žáky například matematika

Další chystané novinky ve školství * Do školy budou moci nastoupit i pětileté děti, kterým bude šest až na konci první třídy. Týká se to ale jen mimořádně nadaných žáků. Podmínkou je doporučení dětského lékaře a psychologa. * Obce už nebudou rušit školy, ve kterých je méně dětí, než stanovuje ministerská vyhláška. Teoreticky tak mohou fungovat školy jen s jedním nebo dvěma žáky, pokud se obce rozhodnou takovou školu financovat. * Lidé s výučním listem budou mít možnost si udělat další z jiného oboru ve zkrácené lhůtě 1–2 let, což znamená větší šanci na trhu práce. Střední školy také budou moci takřka bez omezení zakládat nástavbová studia.

Autor: