Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Boj školních vařeček vyhrál tuňák

Česko

BRNO Mnozí se na ně stále dívají skrz prsty, přestože by obstály i v dobré restauraci. Už třetím rokem o tom brněnské kuchařky školních jídelen přesvědčují porotu odborníků i laiků včetně školáků při ojedinělé soutěži O nejlepší školní jídelnu. Včera poprvé se ke sporákům postavily i jejich kolegyně a kolegové ze školních kuchyní zbytku Moravy.

Celkem se soutěže zúčastnilo deset tříčlenných týmů, z toho polovina „domácích“. Ukázat své kvality přijely týmy ze škol v Příboře, Českém Těšíně či z Rožnova pod Radhoštěm. Podle zadání soutěže měly připravit hlavní jídlo inspirované italskou kuchyní, polévku, salát a moučník. „Podmínkou je, že všechny pokrmy, kterými se tu soutěžící pochlubí, musí být běžně v jejich jídelně připravovány,“ zdůraznila ředitelka soutěže Anna Packová. Cena potravin pro jednu porci nesmí přesáhnout 35 korun, aby se co nejvíce přiblížila ceně za školní oběd. Vítězství si nakonec odvezly kuchařky ze školy Videčská z Rožnova pod Radhoštěm, zaujala jejich polévka s pohankovými knedlíčky i těstoviny s tuňákem.

Klání si pochvalovaly i kuchařky ze základní a mateřské školy Ostravská z Českého Těšína. „Vařilo se nám moc dobře a skončily jsme třetí, což je super,“ neskrývala radost Marie Bieleszová. Čtrnáctičlenné porotě předložil tým mimo jiné králičí filetky na olivách.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Morava

Autor: