I když se zrovna neženíte či nevdáváte, můžete si upéct borůvkový koláč, který se v Německu tradičně podává při svatebních hostinách. Během horkých letních dnů vás osvěží borůvková zmrzlina s borůvkami v mléce, kterou zvládne připravit i nepříliš zdatný kuchař. Nejeden mlsný jazýček uspokojí borůvkový creme brulée, který je možné podávat samostatně, ale i jako dezert po hlavním jídle.
Pokud si na přípravu těchto pochoutek ale netroufáte, a přesto byste jimi chtěli ozdobit svůj stůl a posoudit, zda jsou opravdu tak dobré, můžete si je objednat na www.e-cukrarna. cz nebo na www.lahudkarstvi.cz.
POTŘEBUJEME:
400 g borůvek
200 g smetany
2 vejce
200 g cukru
400 g tvarohu
* na 200 g drobenky:
hrubá mouka, cukr, máslo,
vše v poměru 1:1:1
* na linecké těsto:
250 g másla
4 vaječné žloutky
1 vanilkový cukr
50 dkg hladké mouky
citronová kůra
POSTUP:
Nejprve si připravíme linecké těsto.
K tomu je potřeba nechat nejdříve máslo změknout,
poté k němu přidáme žloutky, cukr, mouku
a citronovou kůru.
Z těchto surovin vypracujeme hladké těsto, které
rozválíme a vložíme na plech či do kulaté pájové
formy a řádně vmačkáme.
Poté smícháme tvaroh s cukrem a vajíčkem,
naneseme ho do formy na těsto a uhladíme.
Na vrch nasypeme borůvky.
Nakonec smícháme smetanu s vajíčkem a zalijeme
tím borůvky. Poté dáme koláč do trouby a pečeme
ho při teplotě 160 °C po dobu 40 minut.
V polovině pečení přidáme drobenku a pečeme do
zlatova.