Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Borůvkový koláč

Česko

Přestože borůvky mají nejvíce vitaminů čerstvé, rozhodně stojí za to si z nich připravit i nějakou tu dobrůtku. Spolu s Martinem Slezákem, trenérem juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů, jsme pro vás připravili několik pokrmů, které stojí za to ochutnat.

I když se zrovna neženíte či nevdáváte, můžete si upéct borůvkový koláč, který se v Německu tradičně podává při svatebních hostinách. Během horkých letních dnů vás osvěží borůvková zmrzlina s borůvkami v mléce, kterou zvládne připravit i nepříliš zdatný kuchař. Nejeden mlsný jazýček uspokojí borůvkový creme brulée, který je možné podávat samostatně, ale i jako dezert po hlavním jídle.

Pokud si na přípravu těchto pochoutek ale netroufáte, a přesto byste jimi chtěli ozdobit svůj stůl a posoudit, zda jsou opravdu tak dobré, můžete si je objednat na www.e-cukrarna. cz nebo na www.lahudkarstvi.cz.

POTŘEBUJEME:

400 g borůvek

200 g smetany

2 vejce

200 g cukru

400 g tvarohu

* na 200 g drobenky:

hrubá mouka, cukr, máslo,

vše v poměru 1:1:1

* na linecké těsto:

250 g másla

4 vaječné žloutky

1 vanilkový cukr

50 dkg hladké mouky

citronová kůra

POSTUP:

Nejprve si připravíme linecké těsto.

K tomu je potřeba nechat nejdříve máslo změknout,

poté k němu přidáme žloutky, cukr, mouku

a citronovou kůru.

Z těchto surovin vypracujeme hladké těsto, které

rozválíme a vložíme na plech či do kulaté pájové

formy a řádně vmačkáme.

Poté smícháme tvaroh s cukrem a vajíčkem,

naneseme ho do formy na těsto a uhladíme.

Na vrch nasypeme borůvky.

Nakonec smícháme smetanu s vajíčkem a zalijeme

tím borůvky. Poté dáme koláč do trouby a pečeme

ho při teplotě 160 °C po dobu 40 minut.

V polovině pečení přidáme drobenku a pečeme do

zlatova.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč