Pod hlavičkou předsednictví se hned na dvou místech podávaly speciality české kuchyně – na půdě europarlamentu a během večeře šéfů bloku, kteří se sešli k pravidelnému jarnímu summitu.
Jejich tabule avizovala slibný zážitek – chřestová polévka s králičím hřbetem, telecí svíčková s ragú z lišek a knedlíky s brusinkovým želé, k tomu rulandské modré či mutěnický tramín. Výsledek nicméně nešlo před uzávěrkou tohoto vydání LN ověřit.
Zato parlamentní ano. Po klasických vepřových řízcích se tu jen zaprášilo: podle organizátorů bylo pro euroúředníky nachystáno 700 řízků, prodal by se ale „nejméně dvojnásobek“.
Doprovod evidentně nedopadl tak dobře. Tady je popis jednoho účastníka národní přehlídky: „Oukrop bez chuti. Bramborový salát není salát. Jsou tam celé brambory, není tam majonéza. Je to fakt hnusný. Poslouchám lidi okolo a litují českou kuchyni...“
Chyběla i sladká tečka. Francouzskému kuchaři totiž nevykynulo těsto na švestkový koláč dle jeho představ, takže slibovaný dezert nebyl. Francouz nicméně slíbil, že se příští týden pokusí o zopakování s lepším výsledkem.