BRNO Jihomoravští hygienici budou v letošní turistické sezoně zvlášť bedlivě kontrolovat zmrzlináře a prodejce pečených kuřat a dalšího teplého masa. Chtějí se zaměřit hlavně na pulty s teplým jídlem v supermarketech a na čerpacích stanicích a na prodejce zmrzlin, kteří si pochoutku připravují sami. „Hygienici zjistili, že část zmrzlinářů používá v nedovolených koncentracích umělá barviva,“ řekla Jana Laštovičková z krajské hygienické stanice.
Hygienici už kvůli podezření na nevyhovující složení zmrzlin udělali několik předběžných testů. Nechali rozebrat dvanáct vzorků. Čtyři nevyhověly. Podle Laštovičkové sice pro průzkum vybírali zvlášť sytě vybarvené zmrzliny, přesto ji počet nevyhovujících vzorků zaskočil. Výrobci do lahůdky přimíchali buď víc syntetického barviva, než povolují normy, nebo použili u nás nepovolené látky.
Vyšší obsah barviva může nepříznivě působit na alergiky a hlavně u dětí může negativně ovlivnit imunitu. Lidem, kteří se chtějí nezdravým umělým barvivům vyhnout, doporučila Laštovičková nekupovat červeně zabarvené zmrzliny, jako je třešňová nebo višňová. Naopak u sytě zelených pistáciových ani výrazně modrých takzvaných šmoulových zmrzlin hygienici chyby nezjistili.