Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Čím zapít prasátko

Česko

VÍNO NA TENTO VÍKEND

Dobré jídlo si žádá i dobré pití. A taková pravá zabijačka se bez dobrého pití neobejde. Ovšem pověra, která platí hlavně v Čechách a na severu Moravy – totiž že k pochoutkám spojeným se zabijačkou je nejlepší pivo –, rozhodně neplatí. Ve všech vinařských oblastech světa se k těmto dietology zavrhovaným lahůdkám hojně popíjí víno. Například v portugalské oblasti Douro dělají zrovna taková jelita jako u nás a s místním vínem jdou výborně dohromady.

Ovšem ani na jihu Moravy víno při zabijačkovém obžerství nepřichází zkrátka. A tam už dávno neplatí, že by se k tomu mělo pít jenom hutné červené. K tučnému ovárku, jitrnicím, jelitům či huspenině je vynikající i svěží bílé s kyselinkami, které napomohou trávení. K pečenému masu potom vyzrálejší a plnější červené.

Dva příklady vhodných domácích vín jsme našli v produkci Vinselektu Michlovský.

Ryzlink rýnský 2008, kabinet, řada Latitude 49 Svěží, dobře pitelné víno s vůní lučních květin, příchutí vlašských ořechů a příjemnou pikantní kořenitostí se bude výborně snoubit s tlačenkou či sulcem.

Frankovka 2006, pozdní sběr, nefiltrováno, řada Chateau Dowina Plné vyzrálé víno s vůní zralého lesního ovoce. V chuti najdeme povidlové a vanilkové tóny, v dlouhé dochuti zazní perník a hořká čokoláda. Toto víno je výborné k vepřové pečínce, kolenu či bůčku.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...