Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Deset hektolitrů cappuccina

Česko

PRAHA Největší české cappuccino uvařili včera na pražském Výstavišti odborníci na přípravu kávy. Čtyři desítky baristů připravily v „šálku“ o průměru dvou metrů 1050 litrů nápoje, na jehož výrobu spotřebovali 56 kilogramů kávy a přes 700 litrů mléka. Vytvořili tak český rekord, který zaregistrovala pelhřimovská agentura Dobrý den.

„Je to příprava a trénink na sobotní pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Chtěli bychom vytvořit cappuccino o objemu 2009 litrů, a překonat tak světový rekord,“ řekla za pořadatele akce Štěpánka Havrlíková. Dosavadní rekord v přípravě cappuccina drží dvojice Italů Ettore Diana a Luca Braguti, kteří v roce 2002 vyrobili cappuccino velké 1250 litrů. Cílem včerejší akce bylo podle pořadatelů uvařit více než tisíc litrů kávy dříve, než klesne teplota, kterou musí mít standardní cappuccino. „Nelze servírovat cappuccino, které by bylo chladnější než 55 stupňů,“ řekl pořadatel české soutěže Mistr kávy Roberto Trevisan. Baristé, z nichž polovinu tvořili Češi a polovinu zahraniční odborníci na přípravu kávy, museli připravit přes pět tisíc šálků kávy, které pak nalévali do obří nádoby.

Obří šálek chtěli organizátoři původně nechat vyrobit z porcelánu. Z technických a bezpečnostních důvodů to však prý nebylo možné. Rekordní cappuccino se tak nalévalo do nádoby z polypropylenu. „Je to takový velký bazén s ouškem. Má dvě stěny, mezi nimiž je izolace, aby udržel teplotu nápoje. Váží 238 kilogramů,“ vysvětlila Havrlíková. Vyhotovila jej česká firma, jež se specializuje na výrobu bazénů.

Smyslem včerejší akce je podle Trevisana zvýšit v České republice prestiž kávy i práce baristů. I když nápoj, který vznikl při pokusu o rekord, je podle baristů kvalitní a odpovídá všem normám pro přípravu cappuccina, k ochutnání jej nedostanou milovníci kávy, ale prasata. Podle Havrlíkové bude obsah „šálku“ po vychlazení vypumpován a odvezen do vepřína. Z bezpečnostních důvodů totiž nádoba nemá žádný kohoutek, kterým by se káva mohla natočit pro běžnou spotřebu.

Pokusy o rekordy se konají v rámci veletrhu Top Gastro 2009, jehož součástí je soutěž Mistr kávy, která již šestým rokem hodnotí nejlepší baristy v Česku. Vítěz, který bude Českou republiku reprezentovat letos v Atlantě, vzejde z nedělního finále.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!