Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Dvě stovky za oběd. Víc už Češi nezaplatí, zdražování poledních menu narazilo na svůj psychologický strop

Guláš nebo svíčková k obědu zhruba za 140 korun, ale také třeba hovězí steak za víc než 400. Ceny poledních menu se liší podle typu restaurace, ale jedno mají společné. Jsou o něco vyšší než před rokem. A přibývá lidí, kteří takové ceny meníček nejsou ochotni akceptovat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Dnešní ceny se dostaly na hranici, kdy si mnozí neříkají, jestli na to mají, ale zamyslí se, jestli cena odpovídá hodnotě toho produktu.

12 0
možnosti
PT

Kdo resit musi, tak proste prejde na krabicky. Daji se udelat chutne na nekolik dni dopredu vcetne veceri. Chapu ale, ze obed s kolegy z prace ma i socilani aspekt.

0 0
možnosti
EH

Nedávno jsem v Praze na Žižkově měl útratu 250 (hospodský už předem zaokrouhlil, mělo být 245) dal jsem mu 270 a řekl děkuji. On řekl - já neděkuji. Účtenku mi samozřejmě žádnou nedal.

Moc jsme si je rozmazlili a ODS jim ještě zrušila EET (stát asi neví, co s penězmi). No, naštěstí jsou tu dnes už jiné podniky, většinou západní řetězce, které se chovají profesionálně slušně, takže česká hospůdka pro mě skončila, nejsem na ty drzouny zvědavý.

17 0
možnosti
MV

No nevím. Působí to uvěřitelně, na druhou stranu já prošel určitě přes 2.000 hospod, ale že by někdo takto rozporoval dýško, se mi nestalo.

6 0
možnosti
PJ

Ja skončil na 130,-

6 1
možnosti
JN

J57a77n 28N22ě65m60e93c

22. 1. 2024 13:05

Že prý už víc Češi nezaplatí... To tak. Dokud bude inflace, tak bude holt zdražovat i polední menu v hospodě. Poslední, kdo s inflací bojoval, byl Kramář a moc dobře to nedopadlo. O té doby prostě inflace více nebo méně je, jen se jí některé vlády snaží více nebo méně maskovat. Konec konců oficiální cíl je stále 2% ročně a nikoliv nula.

4 3
možnosti
MV

Zajímavý poměr piva a jídla. Právě obědvám v Praze 2: dvanáctka 72, výpečky 169. Až tak to nikdy nebylo.

8 0
možnosti
Foto

Pokud jste ochoten to zaplatit, není co řešit :)

16 0
možnosti
Foto

Jak to, že to Česi nezaplatí? Někteří ano, a někteří ne. Ale titulek ovlivňuje všechny. Zevšeobecňování výhradně ve prospěch současné vlády ve sdělovacích prostředcích je už pravidlem .Bohužel l!!!

3 0
možnosti
JB

Ale zaplatí a hostinští to dobře vědí. Stačí zase trochu pobrečet a je to v suchu.

7 1
možnosti
RF

R60a98d11i18m 62F25r95y30č

22. 1. 2024 9:57

Špagety carbonara, 1 porce

- 1 vejce - 3 Kč

- 100g dobrých špaget - 10 Kč

- 50g Guanciale (běžně prostě obyč. slanina) - 25 Kč

- ostatní jako sůl, pepř, voda ... - 5 Kč

Součet: 43,- Kč zaokrouhleno na 45,- Kč

Pohlreichův index: 45 * 2,25 = 101,25 Kč (100% marže + DPH)

Po kalkulaci a zaokrouhlení: 110,- Kč

Prodává se za: 275,- Kč (2,5 x víc než by se slušelo)

Tak asi tak.

37 12
možnosti
LK

Nájem, energie, mzdy,...... to je zdarma, nebo se to zaplatí z nějakých dotací?

14 23
možnosti
LK

No mě přijde, že restaurace spíše začaly ve velkém zavádět různé ceny v závislosti na tom, jaké jídlo si zvolím.

Např. restaurace, která nabízela menu s výběrem ze 3 jídel za 150 Kč má nyní v menu "jídlo A" za 149kč, "B" za 159Kč, "C" za 169K....

4 0
možnosti
DR

D40a77v14i49d 45R86a39a43b

22. 1. 2024 11:54

Že by byl rozdíl v cenách vstupních surovin a časové náročnosti na výrobu tohoto jídla?

Nebo si myslíte, že smažák s hranclema má stát stejně jako svíce s brusinkovým terčíkem a pěti knedlíkama?

Ale nikdo vám nebrání dát za smažák stejnou cenu jako dobrý biftek.

1 5
možnosti