Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Dvě stovky za oběd. Víc už Češi nezaplatí, zdražování poledních menu narazilo na svůj psychologický strop


ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Premium
Guláš nebo svíčková k obědu zhruba za 140 korun, ale také třeba hovězí steak za víc než 400. Ceny poledních menu se liší podle typu restaurace, ale jedno mají společné. Jsou o něco vyšší než před rokem. A přibývá lidí, kteří takové ceny meníček nejsou ochotni akceptovat.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Za celé Česko narostla cena během loňského roku o čtyři procenta na současných 197 korun v průměru. Z dat, která pro Lidovky.cz zpracoval přední poskytovatel zaměstnaneckých benefitů, včetně stravenek, společnost Pluxee (dříve Sodexo Benefity), ale vyplývá, že hospodští už šlapou na cenovou brzdu. Předloni totiž zdražení obědů činilo 19 procent.

Letošek by podle odhadu Pluxee i oslovených gastro provozovatelů mohl být pro obědová menu ještě příznivější. Tedy minimální nebo žádný nárůst cen. I když hospodští se snaží vynahradit si to jinde, třeba vyšší cenou ostatních jídel a některých nápojů. Letos letí vzhůru zejména cena čepovaného piva.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...