Dnešní ceny se dostaly na hranici, kdy si mnozí neříkají, jestli na to mají, ale zamyslí se, jestli cena odpovídá hodnotě toho produktu.
Kdo resit musi, tak proste prejde na krabicky. Daji se udelat chutne na nekolik dni dopredu vcetne veceri. Chapu ale, ze obed s kolegy z prace ma i socilani aspekt.
Nedávno jsem v Praze na Žižkově měl útratu 250 (hospodský už předem zaokrouhlil, mělo být 245) dal jsem mu 270 a řekl děkuji. On řekl - já neděkuji. Účtenku mi samozřejmě žádnou nedal.
Moc jsme si je rozmazlili a ODS jim ještě zrušila EET (stát asi neví, co s penězmi). No, naštěstí jsou tu dnes už jiné podniky, většinou západní řetězce, které se chovají profesionálně slušně, takže česká hospůdka pro mě skončila, nejsem na ty drzouny zvědavý.
No nevím. Působí to uvěřitelně, na druhou stranu já prošel určitě přes 2.000 hospod, ale že by někdo takto rozporoval dýško, se mi nestalo.
Že prý už víc Češi nezaplatí... To tak. Dokud bude inflace, tak bude holt zdražovat i polední menu v hospodě. Poslední, kdo s inflací bojoval, byl Kramář a moc dobře to nedopadlo. O té doby prostě inflace více nebo méně je, jen se jí některé vlády snaží více nebo méně maskovat. Konec konců oficiální cíl je stále 2% ročně a nikoliv nula.
Zajímavý poměr piva a jídla. Právě obědvám v Praze 2: dvanáctka 72, výpečky 169. Až tak to nikdy nebylo.
Pokud jste ochoten to zaplatit, není co řešit :)
Jak to, že to Česi nezaplatí? Někteří ano, a někteří ne. Ale titulek ovlivňuje všechny. Zevšeobecňování výhradně ve prospěch současné vlády ve sdělovacích prostředcích je už pravidlem .Bohužel l!!!
Ale zaplatí a hostinští to dobře vědí. Stačí zase trochu pobrečet a je to v suchu.
Špagety carbonara, 1 porce
- 1 vejce - 3 Kč
- 100g dobrých špaget - 10 Kč
- 50g Guanciale (běžně prostě obyč. slanina) - 25 Kč
- ostatní jako sůl, pepř, voda ... - 5 Kč
Součet: 43,- Kč zaokrouhleno na 45,- Kč
Pohlreichův index: 45 * 2,25 = 101,25 Kč (100% marže + DPH)
Po kalkulaci a zaokrouhlení: 110,- Kč
Prodává se za: 275,- Kč (2,5 x víc než by se slušelo)
Tak asi tak.
Nájem, energie, mzdy,...... to je zdarma, nebo se to zaplatí z nějakých dotací?
No mě přijde, že restaurace spíše začaly ve velkém zavádět různé ceny v závislosti na tom, jaké jídlo si zvolím.
Např. restaurace, která nabízela menu s výběrem ze 3 jídel za 150 Kč má nyní v menu "jídlo A" za 149kč, "B" za 159Kč, "C" za 169K....
Že by byl rozdíl v cenách vstupních surovin a časové náročnosti na výrobu tohoto jídla?
Nebo si myslíte, že smažák s hranclema má stát stejně jako svíce s brusinkovým terčíkem a pěti knedlíkama?
Ale nikdo vám nebrání dát za smažák stejnou cenu jako dobrý biftek.