Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

GASTRODETEKTIV

Česko

Jak pít s mírou

V porovnání se světem pijeme nadprůměrně, alespoň občas si dá alkohol 72% lidí (studie GfK Praha). Francouzi doporučují sklenku červeného vína jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění a špatné nálady. Jak to tedy s pitím je? Jak pít s mírou, vědí vinaři i barman.

Vladimíra Mrázová, obchodní a marketingová ředitelka vinařství Sonberk, a. s.

Jak pít s mírou: Z vlastní zkušenosti mohu říci, že je vhodné dát si sklenku vína nebo dvě sklenice vinného střiku ředěného 1:2 k obědu a k večeři. Víno obsahuje obvykle od 11 do 13 objemových procent alkoholu a látky, které zabraňují ukládání cholesterolu v krvi a pozitivně upravují krevní tlak. Víno je tudíž tělu v dobré míře prospěšné, samozřejmě pokud je kvalitní. Po dvou deci červeného vína na noc krásně usnete, ve stáří pomáhá „štamprlička“ po ránu místo acylpyrinu.

Kdy přestat: Míra pití je pro každého individuální. Zjistěte si svůj denní průměr a poměrně striktně ho udržujte. Například když obvykle pijete dvě sklenky denně k jídlu, a pak se sejdete s přáteli a vypijete vína více, další den dva jednoduše abstinujte. Při větší spotřebě vína, při různých společenských akcích, je velmi důležité prokládat jeho konzumaci vodou, nejlépe jemně perlivou. Máte-li pocit, že už byste pít neměli, ale chuť vám zůstala, projděte se a dejte si zelený čaj. Organismus se pak sám ozve a chuť na alkohol často přejde.

Pomáhá trénink? Pokud má člověk víno rád, nemusí jeho konzumaci střídat s jiným typem alkoholu krátkodobě ani dlouhodobě. Zdá se, že tak organismus lépe odbourává tento typ alkoholu. Trénování nedoporučuji, víno je pití pro radost ze života.

Co lze kombinovat? Alkohol pijte zvlášť. Maximálně si dejte nejdříve pivo, potom víno. Víno a tvrdý alkohol nemíchejte.

Jan Braniš, manažer a barman pražského Bugsy´s baru Jak pít s mírou: Když člověk pije proto, aby se pobavil, uvolnil a vyhnal stres všedních dnů, pije s mírou.

Když však alkohol používá jako alibi, bez kterého se bavit nedokáže, jako lék na své problémy či povzbuzení k řešení určitých situací, je to pití bez míry.

Kdy přestat: Každý má svou únosnou míru jinde a těžko se určuje, ale zkušený barman to u svých zákazníků pozná, zná jejich chování a reakce. Vidíte-li člověka opilého poprvé, stěží odhadnete jeho momentální stav, náladu a rozpoložení. Ve slušném baru se nenalévá agresivním hostům. Každý se chová ve stavu opilosti jinak a jinak reaguje na určité situace. Myslím si, že počáteční ztráta koordinace, stability a zadrhávání je tak akorát čas zabrzdit.

Pomáhá trénink? Vědět, kdy přestat a jak se alkoholem pobavit a krátkodobě uvolnit, odreagovat, vyžaduje jisté zkušenosti. Ty přicházejí s věkem a na jejich začátku bylo mnoho velkých bolehlavů.

Co lze kombinovat? Dohromady lze pít v podstatě cokoliv. Brutální ranní kocovině se vyhnete, nebudete-li bláznivě míchat. Celý večer se držte stejného charakteru drinků a základní báze, ze které je drink vyroben. Občas to proložte vodou a ráno vám zle nebude.

Miroslav Kovács, zakladatel, majitel a vinař vinařství Kovacs s.r.o.

Jak pít s mírou: Vyberte si za kamaráda Mirka a pak pijete s Mírou. Pijte podle toho, jak se cítíte a kolik jste jedli. Roli hraje psychický stav i nálada. V dobré společnosti klidně vypijete lahvinku dobrého vína za večer a ráno vám nic není. Lékaři schvalují tři deci vína pro ženy a pět deci pro muže. Po obědě či večeři si vychutnejte kvalitní (přívlastkové) víno, tělo nezatíží, ale naopak pomůže. Červená vína mají vyšší obsah resferatrolů, které příznivě působí na srdce, pročišťují krevní řečiště, z těla vyloučí volné radikály. Říká se tomu francouzský paradox. Všeobecně mají vyšší obsah resferatrolů vína z ekologického zemědělství, i bílá. Resferatrol totiž chápejme jako přirozenou obrannou látku révy proti napadení houbovou chorobou. Biovinice je závislá více sama na sobě, a proto jej produkuje více.

Kdy přestat: Když už nepijete na pohodu, ale z jiných důvodů.

Pomáhá trénink? Naučte se rozeznávat kvalitu. Kvalitního vína můžete vypít víc bez následné bolesti hlavy. Vyrábí se totiž čistou technologií s přírodním cukrem, obsah siřičitanů je nízký. Přívlastkové víno bývá lepší, je vyráběno pouze z hroznů, bez doslazování.

Co lze kombinovat? Nekombinujte více druhů alkoholu, začnete-li vínem, pijte víno.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!