Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Hranolky skrývají devět vůní

Česko

VELKÁ BRITÁNIE

LONDÝN Vůně smažených hranolků není prostě jen vůně smažených hranolků. Vědci z univerzity v Leedsu zjistili, že se v ní mísí až devět složek. Zahrnuje aroma karamelu, cibule, hořkého kakaa, sýru, cibule, květin, a dokonce i rozehřátého žehlicího prkna. Výsledky bádání, které podnikli pro potřeby Národního hranolkového týdne 2009, zveřejnil britský tisk.

Jednotlivé složky zjistili s pomocí separace a analýzy molekul, chromatografie a spektrometrie. Dospěli k tomu, že vůně závisí na technice přípravy, použitém oleji a druhu brambor. Právě se škálou aromatických složek prý souvisí, jak neodolatelně hranolky někomu voní. Výzkumný tým zjistil, že dokonalá porce hranolků se jí se solí, octem nebo tomatovým sósem, že dokonalé jídlo s hranolky je „fish and chips“, tedy ryba s hranolky, nejoblíbenějším místem pro konzumaci je mořské pobřeží, že tři čtvrtiny jejich pojídačů je jí vidličkou a každý pátý je jí v posteli.

Autor: