* Jaký je rozdíl mezi šumivým a perlivým vínem?
Perlivá vína se vyrábějí umělým jednorázovým nasycením výchozího vína oxidem uhličitým. Mají hrubší a kratší perlení než vína šumivá. Ta se vyrábějí druhotným kvašením výchozího vína a perlení vzniká důsledkem činnosti kvasinek během tohoto kvašení. Takto vzniká například klasický Bohemia Sekt.
* V čem se liší sekt a šampaňské?
Sekt, jehož název se odvozuje od francouzského slova „sec“ neboli suchý, je šumivé víno vyráběné druhotným kvašením základního vína. Zátka takového vína vylétne pod tlakem 5 až 6 barů. Tolik potřebuje dobře nahuštěná pneumatika. Jako šampaňské mohou být označena pouze šumivá vína vyrobená z vín pěstovaných ve francouzské oblasti Champagne.
* Existují různé postupy výroby šumivého vína?
V principu jsou dva: přímo v lahvi, nebo v tlakovém velkoobjemovém tanku. Klasické kvašení v lahvi je velmi pracné, postup však umožní lepší vývoj vína než u kvašení v tanku. U tankové metody druhotné kvašení probíhá ve velkém objemu za krátkou dobu, sekt se pak pod tlakem lahvuje. Tato metoda umožnila levnou výrobu sektů a udělala z výsady vyšších vrstev běžnou záležitost.
* Jak dlouho trvá výroba šumivého vína?
Při ležení v lahvi obvykle devět měsíců, tanková metoda trvá kratší dobu, většinou 120 dnů.
* Lze sekty vyrábět z jakýchkoli odrůd?
Klasické jsou burgundské odrůdy: rulandské modré a chardonnay. Ryzlink rýnský a ryzlink vlašský jsou také vhodné, protože dávají svěží sekty s vyšší kyselinou.
* Je pravda, že šumivé víno může být pouze bílé?
Bílé sekty jsou nejčastější, stoupá ale i obliba růžových. Vyrábějí se i sekty červené, kterým však většinou chybí charakteristická svěžest.
* Jak je to s chutí šumivých vín?
U sektů dochází během výroby k obohacování jejich chutě a vůně. Typické jsou jemné tóny, připomínající kvasinky a chléb, které se harmonicky kombinují s výrazem původního vína. Buket a chuť podpoří také správná teplota při konzumaci. Suché sekty jsou vhodné jako aperitiv, jsou osvěžující a podporují chuť k jídlu. Češi ale začínají pít šumivá vína celoročně, nejen při slavnostních příležitostech. Láhev dobrého sektu si otevřou i večer nebo si v restauraci objednají dvoudecilitrovou láhev a pijí sekt slánkou. Chtějí raději méně vína, ale kvalitního.
* Stoupá šumivé víno rychleji do hlavy než víno běžné?
Ano, důvodem je oxid uhličitý a cukr, které způsobují rychlejší vstřebávání alkoholu do krve.
* Typ šumivého vína je dán obsahem cukru přidaného do sektu. Jak je podle tohoto kritéria rozlišujeme?
Nejsušší je brut nature (do 3 g cukru/l) a extra brut (do 6 g cukru/l). Další kategorie jsou brut (do 15 g cukru/l), extra dry (do12-20 g cukru/l), sec (17-35g cukru/l), nejoblíbenější je demi sec (33-50 g cukru/l) a nejvíce cukru obsahuje doux (nad 50 g cukru/l).
* Existuje nějaká minimální cenová hranice kvalitního vína?
Mezi levnou tankovou metodou a klasickou metodou kvašení v lahvi je velký rozdíl. Cena slušného sektu vyrobeného tankovou metodou se pohybuje od 120 Kč za lahev, klasicky vyrobený sekt začíná na 220 Kč.
* Platí pro šumivé víno pravidlo, že čím déle se skladuje, tím je víno lepší?
Ležení prospívá jen nejjakostnějším sektům, protože ležením v lahvi se obohacují o další aromatické látky. Jednoduché levnější sekty jen zestárnou a ztratí kvalitu.
Na článku spolupracoval Karel Hejduk z vinařství Lobkowicz Mělník
Zátka sektu vylétne pod tlakem 5 až 6 barů. To je stejně jako tlak v dobře nahuštěné pneumatice.