Jak již název napovídá, nejedná se o nic velkého. Pivovárek, jehož roční produkce (většinou v řádu stovek hektolitrů) se často vypije hned na místě, v pivovarské restauraci.
Některé minipivovary však zásobují i více hospod v okolí.
Na minipivovarech je zajímavých hned několik věcí. Prvním významným plusem je to, že v takovém minipivovaru většinou nabídnou českou pivní klasiku v podobě, v jaké ji jinde neochutnáte.
Mám na mysli čerstvé nefiltrované pivo přímo z tanku. Chuť takového piva nejen že neutrpí stabilizací, v pivu navíc zůstanou kvasinky. Takové pivo má krásnou svěží vůni, výborně chutná a obsahuje mnohem víc zdraví prospěšných látek než běžný „lahváč“.
Druhým významným a potěšujícím momentem je produkce speciálů. Mnohé restaurační minipivovary nabízejí kromě běžných typů piv i piva speciální, která nabourávají konzervativní zvyky českého pivaře.
Tyto speciály pak můžeme dělit na piva ochucená a piva silnější či piva v našich končinách „exotická“. Ochucenými specialitami je znám například pražský Pivovarským dům (kopřivové, kávové nebo třeba banánové pivo), populární je ale třeba i tmavé třešňové pivo z Pivovarské bašty ve Vrchlabí či pivo Kvasar ze Sentic, vařené s přídavkem medu.
Na exotičtější druhy piv se soustředí například minipivovar Richter na Bulovce (piva typu ale, stout, bock), svrchně kvašené pšeničné pivo vaří v prostějovském Ječmínkovi. Na chuťově velmi specifická, svrchně kvašená klášterní piva se pak specializuje minipivovar v Želivi.
Lesk domácích podniků
A jak se vlastně minipivovarům v našich končinách daří? Vůbec to není špatné! Poslední dobou totiž jejich počet roste. Ty tam jsou totiž časy, kdy u nás fungoval jen jediný restaurační pivovar - známý pražský podnik „U Fleků“, kde se pivo vaří již od středověku. Hned na začátku 90. let se objevilo mnoho nadšenců, kteří zakládali nové minipivovary, a tento trend naštěstí přetrvává dodnes.
V Praze tak dnes najdeme hned šest restauračních pivovarů, posledním přírůstkem je minipivovar „U Medvídků“. Výskyt minipivovarů se však rozhodně neomezuje jen na Prahu. Jen loni kromě „Medvídků“ zahájily provoz další 3 minipivovary (ve Štramberku, Příboru a Velichově). V celé republice jsme napočítali přes 40 minipivovarů a toto číslo letos nejspíš ještě vzroste.
Neváhejte a zajděte na jedno do minipivovaru
Co dodat závěrem? Snad jen přání, aby se současným minipivovarům dařilo. A aby byl jejich úspěch inspirací pro další odvážlivce. Co na tom, že pivní turista má již dneska co dělat, aby stačil všechny minipivovary obejít...
Jestliže máte poblíž svého bydliště také jeden a ještě jste v něm nebyli ochutnat, rychle to napravte. Neznám u nás takový podnik, kde byste prohloupili.
Některé minipivovary však zásobují i více hospod v okolí.
Na minipivovarech je zajímavých hned několik věcí. Prvním významným plusem je to, že v takovém minipivovaru většinou nabídnou českou pivní klasiku v podobě, v jaké ji jinde neochutnáte.
Mám na mysli čerstvé nefiltrované pivo přímo z tanku. Chuť takového piva nejen že neutrpí stabilizací, v pivu navíc zůstanou kvasinky. Takové pivo má krásnou svěží vůni, výborně chutná a obsahuje mnohem víc zdraví prospěšných látek než běžný „lahváč“.
Druhým významným a potěšujícím momentem je produkce speciálů. Mnohé restaurační minipivovary nabízejí kromě běžných typů piv i piva speciální, která nabourávají konzervativní zvyky českého pivaře.
Tyto speciály pak můžeme dělit na piva ochucená a piva silnější či piva v našich končinách „exotická“. Ochucenými specialitami je znám například pražský Pivovarským dům (kopřivové, kávové nebo třeba banánové pivo), populární je ale třeba i tmavé třešňové pivo z Pivovarské bašty ve Vrchlabí či pivo Kvasar ze Sentic, vařené s přídavkem medu.
Na exotičtější druhy piv se soustředí například minipivovar Richter na Bulovce (piva typu ale, stout, bock), svrchně kvašené pšeničné pivo vaří v prostějovském Ječmínkovi. Na chuťově velmi specifická, svrchně kvašená klášterní piva se pak specializuje minipivovar v Želivi.
Lesk domácích podniků
A jak se vlastně minipivovarům v našich končinách daří? Vůbec to není špatné! Poslední dobou totiž jejich počet roste. Ty tam jsou totiž časy, kdy u nás fungoval jen jediný restaurační pivovar - známý pražský podnik „U Fleků“, kde se pivo vaří již od středověku. Hned na začátku 90. let se objevilo mnoho nadšenců, kteří zakládali nové minipivovary, a tento trend naštěstí přetrvává dodnes.
V Praze tak dnes najdeme hned šest restauračních pivovarů, posledním přírůstkem je minipivovar „U Medvídků“. Výskyt minipivovarů se však rozhodně neomezuje jen na Prahu. Jen loni kromě „Medvídků“ zahájily provoz další 3 minipivovary (ve Štramberku, Příboru a Velichově). V celé republice jsme napočítali přes 40 minipivovarů a toto číslo letos nejspíš ještě vzroste.
Neváhejte a zajděte na jedno do minipivovaru
Co dodat závěrem? Snad jen přání, aby se současným minipivovarům dařilo. A aby byl jejich úspěch inspirací pro další odvážlivce. Co na tom, že pivní turista má již dneska co dělat, aby stačil všechny minipivovary obejít...
Jestliže máte poblíž svého bydliště také jeden a ještě jste v něm nebyli ochutnat, rychle to napravte. Neznám u nás takový podnik, kde byste prohloupili.