Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

K čokoládě čokoládové tóny

Česko

VÍNO NA TENTO VÍKEND

Dnešní víno je skvělým příkladem, že i v našich severnějších polohách lze připravit vynikající červené. Však ho také ve Vinselektu Michlovský vylisovali z výběru skvěle dozrálých hroznů snad nejklasičtější světové modré odrůdy Cabernet Sauvignon. Je to odrůda náročná na slunce, a ne vždy se z ní u nás daří udělat dobré víno. Hrozny pro tento vynikající vzorek zrály na jedné z nejvysluněnějších vinařských tratí u nás, v pálavské vinici Pod svatým kopečkem u Mikulova.

Cabernet Sauvignon 2006, výběr z hroznů z Michlovského řady Vinium Palavinese zrálo v dubových sudech. Je to svým způsobem unikát. Není totiž filtrované, a je tedy připraveno metodou ve světě označovanou jako sur lie. Víno zraje na kvasnicích a z nich je po dokonalém vyzrání opatrně stáčeno do lahví. Tak se dají úspěšně dělat pouze vína z vybraných hroznů v dokonalých sklepních podmínkách. Díky tomu se tak ke spotřebiteli dostává víno se všemi původními přírodními a zdraví prospěšnými látkami. Jsou to prvky, u kterých lékařské výzkumy dokázaly, že jsou významnými antioxidanty, významně napomáhají ochraně lidského kardiovaskulárního systému.

Dnešní víno má vynikající harmonii ve vůni i chuti. Smyslný buket zralých ostružin a borůvek se v chuti rozšiřuje o tóny horké čokolády. Díky dlouhému zrání v dubových sudech se v dlouhé dochuti objevují i tóny exotického ovoce. Je to vynikající víno nejenom ke zvěřině či k tučným sýrům, ale i k čokoládovým pochoutkám. Dát si sklenku tohoto sauvignonu k misce čokoládové pěny s jahodami patří k vrcholným kulinářským zážitkům.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!