Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

K meruňkám Pálavu a Mopr

Česko

VÍNO NA TENTO VÍKEND

Opět jsme zasedli u Dlouhého stolu v hotelu Hoffmeister a hledali vhodné víno, tentokrát

k meruňkovým knedlíkům. Shodli jsme se zase jednou na dvou vínech. Obě s meruňkovými knedlíky velmi dobře ladí a vzájemně se doplňují v chuti i ve vůni, a znásobují tak požitky z jídla i pití. A o to při výběru vína k jídlu jde přece především.

Muškát moravský, pozdní sběr ročník 2009, pochází z Vinařství Mikrosvín Mikulov z vinice Dobré pole. Má světle zelenkavou barvu a voní po zralých hroznech a lesních jahodách. V chuti dominuje hroznová ovocnost. Má i osvěžující kyselinku a velmi dlouhé doznívání. Muškát moravský, zvaný také Mopr, je někdy jenom „voňavka“. Tento vzorek je přímo ukázkou, jak má tato u nás vyšlechtěná odrůda (vznikla křížením odrůd Muškátu Ottonel a Prachtraube) správně vonět a chutnat.

Vynikající nejenom k meruňkovým knedlíkům je také Pálava z nového moravského vinařství nazvaného Gotberg. Ročník 2009 je zároveň prvním, který toto vinařství stočilo do lahví a uvedlo na trh. Hrozny pocházejí z vinice s poetickým názvem Panenský kopec. Jde o krásně vyladěné víno s přívlastkem výběr z hroznů. Má zlatavě žlutou barvu, vůně je typicky výrazná, a přitom velmi decentní, snoubí se v ní tóny sladké mandarinky s aroma lučních květin, fialek a medové plástve. V chuti je to víno plné a mohutné. Výrazná sladkost zbytkového hroznového cukru umocňuje přísliby z vůně a dává vyznít komplexní a bohaté ovocnosti přezrálých meruněk a mandarinek, pomeranče a květů fialek, v konci chuti se projevuje decentní a příjemná kořenitost.

Autor: