Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kam v Praze na pravý croissant

Česko

GASTRODETEKTIV

Nedílná součást francouzské snídaně - croissant - je křehký a nadýchaný. Jaké další vlastnosti musí správný croissant mít a kam na něj v Čechách zajít, jsme se zeptali tří labužnic a znalkyň.

Vůně a božské křupnutí croissantu se do celého světa šíří z Francie. Původně ale pochází zVídně, kde se toto pečivo ve tvaru půlměsíce (francouzsky croissant) peklo už ve středověku. Máslo se do kynutého těsta zavaluje, tenké vrstvy se několikrát překládají. Čím tenčí a víckrát přeložené pláty, tím lépe se chutě spojí a uvnitř croissantu vzniknou křupavé vzduchové kapsy. Croissanty se pečou v noci a čerstvé se servírují k snídani - samotné, s jahodovou zavařeninou nebo obložené.

Silvie Sulanská, šéfcukrářka Café Savoy (Vítězná 5), nyní na mateřské dovolené Správný croissant: Je křupavý a nadýchaný. Kůrčička se jemně odlupuje a po odlomení špičky nebo zakousnutí vidíte uvnitř hezké listování. Nesmí být sražený ani tvrdý. I po upečení by měl jít rozmotat do původního tvaru.

Kde si ho dát: Nejraději mám teplý sladký croissant k snídani, buď neplněný nebo s čokoládou. V kombinaci s kávou je to výborný začátek dne. V Café Savoy je pečou kolem páté hodiny ranní, aby byl k snídani v sedm čerstvý a akorát odpočatý. V Panerii mají také dobré croissanty, ale musíte na ně jít ráno. Pečou se v noci a přes den se nedopékají. Sofia Smith, šéfkuchařka a majitelka restaurace Angel (V Kolkovně 7), v Praze žije jedenáct let Správný croissant: Kromě chuti velice záleží i na struktuře a kvalitních surovinách. Těsto se vypracovává z mouky, velmi kvalitního másla, droždí, mléka, soli a cukru a na závěr se lehce pomázne vajíčkem. Skutečně dokonalý croissant má několik vrstev jako křehké (odpalované) těsto, ale nesmí se lámat. Musí být lehký a křupavý, abyste se mohli zakousnout, avšak nikoliv tvrdý jako chléb. Chutná mírně sladce a po čerstvém másle, ale není mastný. Nádherně voní.

Kde si ho dát: Mám ráda klasický croissant doplněný dobrou jahodovou marmeládou, ale čas od času si pochutnám i na mandlovém nebo rozinkovém, říkáme mu „pain au raisin“. Chutnají mi v pekařství Paul (v OC Flóra), teplý křupavý nadýchaný croissant stojí 19 Kč. Někdy (ale ne vždy) mají dobré croissanty v Au Gourmand (Dlouhá 10, Rytířská 22, Pasáž Myslbek a Palladium). Myslím, že hlavním problémem u českých croissantů je, že většina pekařství nepoužívá dobré máslo nebo těsto moc vypracuje, takže je croissant těžký. Dříve jsem si pekla croissanty sama, což je nejlepší, ale teď už na to nemám čas. Upéct dobrý croissant vyžaduje mnoho hodin. Těsto se připravuje noc předem, druhý den se do něj několikrát s přestávkami zaválí máslo, aby vznikly vrstvy.

Chantal Poullain, francouzská herečka a zakladatelka nadace Archa Chantal žijící v Česku Správný croissant: Je křupavý, nadýchaný a lehký. Při prvním kousnutí se vám v puse rozline chuť čerstvého voňavého másla. Před pečením se ještě pomazává máslem. Nejlepší je obyčejný, bez náplně. Croissant si nikdy nedávejte přes den, musí být totiž čerstvý a to je jen ráno.

Kde si ho dát: Nejlepší croissanty mají ve Francii, to je stejné jako s bagetou. Teplé pečivo zde patří neodmyslitelně k snídani, s kávou nebo kakaem. Je to životní styl. Ráno vstát, dojít si pro čerstvý croissant do pekařství, vychutnat si snídani a začít den. To v Čechách nejde, není tu v každé ulici pekárna jako ve Francii a také životní tempo je tu docela odlišné. V Praze ani na croissant k snídani nemám chuť, ve Francii každé ráno. Existuje zde tradice croissantů a rodinné recepty, záleží na surovinách a způsobu pečení. Když dostanu chuť v Praze, zajdu k Paulovi (OC Flóra) nebo do Rembrandt Donuts.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...