Uvádí se, že káva je původem z Etiopie a poprvé byla kultivována v Jemenu koncem roku 575. Až do 15. či 16. století byla známá jen v Arábii. První kavárna v Evropě vznikla v roce 1529, a to ve Vídni. Koncem sedmnáctého století se začala pěstovat ve východní Indii a na Jávě. O století později se rozšířila ve Střední Americe a Brazílii a stala se významným předmětem obchodování. Až počátkem dvacátého století vznikla instantní káva a káva bez kofeinu.
Kávovník patří k rodu jasmínovitých a daří se mu v tropickém a subtropickém pásmu, kde průměrná teplota dosahuje okolo dvaceti stupňů. Přestože existuje na 600 druhů kávovníku, průmyslově významné jsou pouze dva - kávovník Arabica a Robusta.
První zmíněný představuje asi 75 procent světové produkce. Jedná se o nejkvalitnější kávu, které se nejlépe daří v nadmořské výšce 600 až 1200 metrů. Pěstuje se ve Střední a Jižní Americe, východní Africe a v Asii. Keř, který je podobný stromu, dosahuje průměrné výšky okolo pěti metrů, divoce rostoucí až deseti. Zralý plod se z bílého květu udělá po osmi až devíti měsících. Plody jsou velké přibližně dva centimetry.
Robusta je oproti arabice odolnější proti chorobám a daří se jí ve výšce do 600 metrů nad mořem. Pěstuje se v Africe, Indonésii a Indii. Divoce rostoucí stromy dosahují výšky okolo deseti metrů. Zrna jsou drobnější.
Plantáže kávovníku začínají plodit přibližně třetí rok po výsadbě a do plné plodnosti se dostávají ve stáří 6 až 8 let. V místech s výrazným obdobím sucha kvete kávovník pouze jednou, na počátku dešťového období a také hlavní sklizeň je pouze jedna. V místech, kde jsou srážky rovnoměrněji rozděleny, je sklizní několik -zpravidla 2 až 3, ale i více.