Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Klaret z Bořetic

Česko

VÍNO NA TENTO VÍKEND

Nevím, jaké víno by vybral skvělý krysí šéfkuchař k svému slavnému ratatouille ve stejnojmenném filmu, ale rozhodně neprohloupíte, když si dáte Rulandské modré klaret, pozdní sběr, ročník 2009. Připravili ho v rodinném vinařství Jedlička a Novák v Bořeticích z hroznů pocházejících z vinice Terasy. Když jsme ochutnali ukázkové ratatouille s kolegy od Dlouhého stolu přátel vína a probírali nejrůznější vzorky vín, které by se k tomuto pokrmu hodilo nejlépe, jasně zvítězil klaret z Bořetic. Má slibnou světle starorůžovou barvu a ve vůni je jemně kořenitý s ovocným až kompotovým charakterem. Vůně připomíná směs malin a červeného rybízu. V chuti je velmi svěží, kořenité tóny prolongují do pikantních ovocných po malinách. Má harmonicky vyvážený zbytkový cukr s uhlazenou kyselinkou. I v dochuti dominují příjemné ovocné tóny, které přímo vybízejí k dalšímu doušku a soustu.

Název klaret je odvozen z francouzského slova clairet, což znamená čirý, průzračný. V angličtině slovem claret nazývají červená vína, původně hlavně ta pocházející z Bordeaux. Podle naší vinařské legislativy tak ale mohou být označena vína, která se připravují z modrých odrůd révy vinné bez nakvášení. Tedy přímým vylisováním celých kuliček hroznů nebo samotokem. Tak vzniká čiré, průzračné víno, jenom s lehounkými stopami růžové. Barvu totiž dodávají červeným vínům slupky, z nichž se uvolňuje právě až při nakvášení hroznů před lisováním. Samotná dužina dává i u těch nejmodřejších hroznů jenom bílý mošt.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!