Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
130 let

Lidovky.cz

Linecké cukroví

Česko

Považuji za zbytečné vymýšlet kolo od vozu, a tedy i linecká kolečka. Obojí už na světě nějakou chvíli existuje a obojí má svůj smysl. A tak nehledám nové recepty na linecké těsto, ale rok co rok se spokojím s tím nejzákladnějším z nich. Má svůj ustálený poměr surovin a snadno se pamatuje. Svěřte mu to nejkvalitnější máslo, nejlepší mouku a parádně žlutý žloutek a chvála vynesená na vaši adresu rozzáří na temném zimním nebi další hvězdu.

TIP: Cukroví nechte nejméně týden, ale lépe dva, rozležet na chladném místě (třeba ve sklepě). Změkne a chutě se spojí dohromady do jiné, nové, lepší.

Možná už jste slyšeli o někom, kdo tvrdí, že z jednoho těsta udělá deset druhů cukroví. Ten někdo má zcela jistě na mysli právě linecké. Část mouky můžete totiž snadno vyměnit za strouhané ořechy nebo za kakao, rybízovou náplň zase za obávaný těžký máslový krém.

Konec konců i závěrečný poprašek cukru třeba nakonec nahradíte čokoládovou nebo rumovou polevou. Ano, přesně takhle vzniklo cukroví tisíckrát jinak.

Pro domácí pohodu však doufám, že tohle těsto nebude jediné, ze kterého upečete svých povinných x druhů. To už si raději objednejte cukroví v místí cukrárně, která to snad ani jinak neumí - a navíc předvánoční trh snese všechno. Vy ale nemusíte.

1. Mouku smíchejte s cukrem, kůrou a kořením a vysypte na pracovní plochu. Přidejte vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Chcete-li totiž mít dobré linecké těsto, musíte ho zpracovat rychle, aby se příliš nezahřálo a nespařilo. Přílišná péče mu neprospívá. Nejprve simulujte nožem sekací pohyby a máslo do mouky ještě trochu rozsekejte. Teprve potom prsty zapracujte máslo do mouky a utvořte něco jako drobenku - nemusí být vůbec dokonalá. Nakonec přidejte žloutek a všechno rychle spojte v těsto (pokud žloutek nestačí, přidejte velmi opatrně trošku studené vody, nebo si v ní jen namočte ruce).

2. Hned poté těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně hodinu (ale klidně i den) odpočinout v lednici.

3. Dva plechy vyložte papírem na pečení. Pracovní plochu zlehka poprašte moukou a odřízněte polovinu těsta. I tu poprašte a rozválejte ji na plát silný téměř půl centimetru. Pokud to nejde a těsto se lepí, překryjte ho rozstřihnutým igelitovým sáčkem.

4. Tvořítkem (formičkou) vypíchněte jednotlivé kousky. Z poloviny z nich uprostřed ještě vypíchněte asi centimetrové kolečko (existují na to speciální tvořítka, dá se ale použít i obyčejný náprstek). Na jeden plech rovnejte tvary bez otvoru, na druhý s otvorem. Ty jsou totiž dřív upečené a zbytečně by v troubě hnědly a tvrdly (doslova), než se upeče i zbytek. Odřezky těsta krátce prohněťte s druhou polovinou, rozválejte a znovu vykrájejte.

5. Troubu předehřejte na 160 °C. Plechy pečte postupně přibližně 10 minut. Hotové cukroví má být stále poměrně světlé, jen lehce zezlátlé, nebojte se na zkoušku jeden kousek vyndat (prostě ho podeberte jídelním nožem), rozlomit a podívat se, zda je i uvnitř.

horkovzdušný oběh, nastavte propečený Pokud máte teplotu jen na 150 °C. Pak můžete péct víc plechů najednou, o to pečlivěji však musíte cukroví hlídat, protože každý plech může potřebovat jiný čas.

6. Upečené cukroví nechte chvíli vychladnout na plechu, pak ho opatrně přeneste k vychladnutí na talíř nebo na mřížku. Studené je slepujte marmeládou - natřete jí vždy kousek bez otvoru a navrch přilepte odpovídající tvar s dírou. Hotové dílo polaskejte lehkými poryvy moučkového cukru.

***

Na dva plechy: 300 g hladké mouky (co nejlepší), 200 g vychlazeného kvalitního másla, 100 g moučkového cukru (z toho 1 lžíce domácího vanilkového cukru), 1 vychlazený žloutek, kůra nastrouhaná z 1 malého citronu, špetka mletého hřebíčku a mleté skořice, mouka na posypání pracovní plochy, marmeláda z červeného rybízu na slepování (V obchodě pozor: ne všechno, co vypadá jako rybízová marmeláda, je opravdu čistě rybízová marmeláda. Ta nejlepší je samozřejmě domácí.)

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!