Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Med pomáhá proti alergiím

Česko

Nejlepší je koupit si med u českého včelaře, tam mám jistotu toho, že med bude kvalitní a nezávadný. Určitě není dobré kupovat anonymní med na tržištích, říká Vladimír Lněnička z Českého svazu včelařů.

* LN Kolik medu čeští včelaři ročně vyprodukují a jaké jsou druhy medů u nás?

Průměrné výnosy medu jsou tak sedm až sedm a půl tisíce tun medu ročně. Loňský rok byl mimořádný, vynesl devět tisíc tun medu. Letos to bude spíše průměrný rok. U nás se medy dělí na dva základní druhy, med květový a med medovicový. Med květový je nejčastějším druhem medu u nás, to je důsledek toho, že je u nás masivní pěstování olejnin, jako je hořčice, slunečnice a podobně. Medovicový med je třeba u nás velmi oblíbený med lesní. Produkce medu lesního je velmi závislá na počasí. Pokud je deštivo, tak je pyl z jehličnanů spláchnut a již se neobnoví.

* LN Který z těchto druhů medu je kvalitnější?

Každý ten med má jiné vlastnosti. Květový má větší obsah pylů, medovicový má větší obsah minerálních látek. Takže se nedá říci, který je kvalitnější.

* LN Poznat kvalitní med je obtížné, jak by se měl nakupovat?

Nejlepší je koupit si med u českého včelaře, tam mám jistotu toho, že med bude kvalitní a nezávadný. Určitě není dobré si kupovat anonymní med někde na tržištích. Med podléhá potravinové vyhlášce, měla by na něm být etiketa s označením původu, druhu medu, trvanlivostí a podobně.

* LN Může se med zkazit?

Určitě se může zkazit, když ho necháte ve vlhku. Natáhne do sebe vzdušnou vlhkost a začne kvasit. Med by se měl skladovat do 25 stupňů v temnu a suchu. Med má také tu vlastnost, že do sebe natáhne pachy z okolí, a tím se také znehodnotí.

* LN Je med, který zkrystalizuje, špatný nebo nekvalitní?

To, že med zkrystalizuje, není vůbec na závadu, naopak je to známkou kvality. Je to ukázkou toho, že med nebyl narušen, že nebyl zahřátý na vysokou teplotu a že jsou v něm všechny dobré látky. Jediný med, který krystalizuje velmi obtížně, je med akátový. To způsobuje větší obsah fruktózy. Pokud někomu vadí krystalický med, tak ho může zahřát ve vodní lázni na 45 stupňů, aby se nepoškodily ty dobré látky v něm obsažené. Druhou možností je koupit si med pastový. Ten se připravuje mechanickým zpracováním a je polotekutý.

* LN Má med opravdu tak pozitivní účinky na člověka?

Ano. Obsahuje jednoduché cukry, které jsou schopny poskytnout rychlou energii. Med, který koupíte v lokalitě vašeho bydliště, obsahuje stopy pylů, které se tam vyskytují. Pokud ho jíte, tak vám prakticky proti pylům zvyšuje imunitu a nejste pak alergičtí. Také obsahuje enzymy, které pomáhají na nachlazení. Také léčí rány a dezinfikuje.

Autor: