PRAHA Přední tuzemské potravinářské firmy se dohodly, že do roku 2014 sníží obsah sodíku ve značkových dehydratovaných výrobcích nejméně na polovinu doporučeného denního množství. Jedna porce dehydratovaného jídla (např. instantních polévek) by tak měla obsahovat nejvýše 1,2 gramu sodíku. Snížení obsahu soli v jídle přitom představuje jednoduchou a účinnou prevenci vysokého krevního tlaku. Podobně jako Češi jsou na tom i ostatní Středoevropané. Všichni ve spotřebě soli překračují doporučené dávky (přibližně tři až pět gramů) zhruba pětinásobně. Do projektu se zapojily firmy Hugli Food, Nestlé Česko, Unilever a Vitana, které tak zohledňují závazek Evropské federace asociací výrobců dehydratovaných kulinářských výrobků.
Méně sodíku v gulášovce
ZDRAVÍ
Neosvobodili nás jen Sověti a Američani. Loupeže, vraždy či znásilňování byly běžné, říká historik
Jak může skončit válka na Ukrajině? Mluví se o výměně kusu země za vstup do NATO i hrozbě „třetího majdanu“
Lobbisté uspěli, Češi přijdou o plně hrazené léky. Podle právníka ministerstvo ignoruje výroky soudů
Za guláš už přes 200 korun. Restaurace vysvětlují, proč od začátku roku opět zrychlily zdražování jídla i nápojů
Tajná česká mise do Sýrie: delegaci prozradil snímek v agentuře. Proč jednala s Asadovým režimem?
Jak velkou převahu má skutečně Rusko nad Ukrajinou? Spočítali jsme, kolik vojáků může válčit na obou stranách
Prodej stavebního pozemku 1909m2 Libouň - Zvěstov
Zvěstov - Libouň, okres Benešov
4 100 000 Kč