Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Méně sodíku v gulášovce

Česko

ZDRAVÍ

PRAHA Přední tuzemské potravinářské firmy se dohodly, že do roku 2014 sníží obsah sodíku ve značkových dehydratovaných výrobcích nejméně na polovinu doporučeného denního množství. Jedna porce dehydratovaného jídla (např. instantních polévek) by tak měla obsahovat nejvýše 1,2 gramu sodíku. Snížení obsahu soli v jídle přitom představuje jednoduchou a účinnou prevenci vysokého krevního tlaku. Podobně jako Češi jsou na tom i ostatní Středoevropané. Všichni ve spotřebě soli překračují doporučené dávky (přibližně tři až pět gramů) zhruba pětinásobně. Do projektu se zapojily firmy Hugli Food, Nestlé Česko, Unilever a Vitana, které tak zohledňují závazek Evropské federace asociací výrobců dehydratovaných kulinářských výrobků.

Autor: