Není snad občana této země, který by neznal pokrm zvaný bramborák. Ovšem těch, kdo si i k této tradiční pochoutce troufnou otevřít lahev vína, zase tolik není, pivo přece jenom jako doprovod bramboráku dominuje. Jako malí kluci jsme k němu doma dostávali dokonce mléko a vůbec nám neškodilo, naopak v ústech eliminovalo agresivní česnek.
Víno k bramborákům jsme opět vybírali u „Dlouhého stolu“. Na první ochutnání by se k pěkně česnekem vyšperkované a sádlem či olejem prosycené placce hodilo červené. Možná překvapivě jsme se nakonec naopak shodli na klasickém bílém, konkrétně z odrůdy Ryzlink rýnský.
Úspěšný vzorek pochází z pavlovského Vinařství Ilias Georgias. Jde o Ryzlink rýnský z loňské slizně v kategorii pozdní sběr. Hrozny byly sklizeny z vinice s poetickým názvem U tří panen. Víno je zlatavě žluté, v jeho vůni najdeme nasládle ovocné aroma zralých meruněk a citrusových plodů, na pozadí je cítit lipový květ, u nás typický tón pro tuto odrůdu. Chuť je velmi plná, má intenzivní nasládlý ovocný nástup s příchutí zralých meruněk a citrusů. Otevírá širokou škálu ovocných tónů, k nimž se postupně přidává robustnější kořenitost podporovaná pikantní kyselinkou, v závěru se objevuje i pro „rýňák“ typická minerální, mírně petrolejová příchuť. Dochuť je dlouhá, minerálně citrusová. I když jde o mladé víno, je dobré dobře vychlazenou lahev otevřít hodinu před podáváním. Než usmažíte bramboráky, můžete pomalu ochutnávat a pozorovat, jak se víno postupně otevírá a krásně zvládá i česnek.