Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Místo piva „rýňák“

Česko

VÍNO NA TENTO VÍKEND

Není snad občana této země, který by neznal pokrm zvaný bramborák. Ovšem těch, kdo si i k této tradiční pochoutce troufnou otevřít lahev vína, zase tolik není, pivo přece jenom jako doprovod bramboráku dominuje. Jako malí kluci jsme k němu doma dostávali dokonce mléko a vůbec nám neškodilo, naopak v ústech eliminovalo agresivní česnek.

Víno k bramborákům jsme opět vybírali u „Dlouhého stolu“. Na první ochutnání by se k pěkně česnekem vyšperkované a sádlem či olejem prosycené placce hodilo červené. Možná překvapivě jsme se nakonec naopak shodli na klasickém bílém, konkrétně z odrůdy Ryzlink rýnský.

Úspěšný vzorek pochází z pavlovského Vinařství Ilias Georgias. Jde o Ryzlink rýnský z loňské slizně v kategorii pozdní sběr. Hrozny byly sklizeny z vinice s poetickým názvem U tří panen. Víno je zlatavě žluté, v jeho vůni najdeme nasládle ovocné aroma zralých meruněk a citrusových plodů, na pozadí je cítit lipový květ, u nás typický tón pro tuto odrůdu. Chuť je velmi plná, má intenzivní nasládlý ovocný nástup s příchutí zralých meruněk a citrusů. Otevírá širokou škálu ovocných tónů, k nimž se postupně přidává robustnější kořenitost podporovaná pikantní kyselinkou, v závěru se objevuje i pro „rýňák“ typická minerální, mírně petrolejová příchuť. Dochuť je dlouhá, minerálně citrusová. I když jde o mladé víno, je dobré dobře vychlazenou lahev otevřít hodinu před podáváním. Než usmažíte bramboráky, můžete pomalu ochutnávat a pozorovat, jak se víno postupně otevírá a krásně zvládá i česnek.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč