LONDÝN Američtí vědci tvrdí, že i zdravější jídla bez cukru nebo s nízkým obsahem soli mohou chutnat stejně dobře jako nezdravé, avšak neodolatelné kalorické bomby. Stačí prý jen obalamutit mozek novou chemickou látkou, píše britský list The Daily Telegraph. Chemická sloučenina nazvaná modulátor chuti se přidá v malém množství do jídla. V mozku pak stimuluje určitá místa vyvolávající pocit, že člověk požívá chutné jídlo. Jedlík si jednoduše myslí, že potravina je o něco sladší nebo slanější než ve skutečnosti. Patent na modulátor chuti mají dvě americké firmy, z nichž jedna spolupracuje s výrobcem cukrovinek Cadbury a druhá s Coca-Colou. Nápad není přitom úplně nový. Například společnost prodávající mražené potraviny Iceland uvedla před 11 lety na trh květák s příchutí pizzy a mrkev s příchutí čokolády. Ačkoli se novinka zalíbila některým rodičům, trhákem v supermarketech se nestala, protože se lidé báli přídavných chemických látek v zelenině.
Modulátor chuti ošálí mozek
VÝŽIVA
Neosvobodili nás jen Sověti a Američani. Loupeže, vraždy či znásilňování byly běžné, říká historik
Rusko ničí zbraně Západu. Účinnost ukrajinské techniky prudce klesá, střely za miliony selhávají
Jak může skončit válka na Ukrajině? Mluví se o výměně kusu země za vstup do NATO i hrozbě „třetího majdanu“
Lobbisté uspěli, Češi přijdou o plně hrazené léky. Podle právníka ministerstvo ignoruje výroky soudů
Nová finta v podvodných SMS: odhlaste si zpoplatněnou službu. Můžete přijít o peníze i citlivé údaje
Za guláš už přes 200 korun. Restaurace vysvětlují, proč od začátku roku opět zrychlily zdražování jídla i nápojů
Servisní a aplikační technik (m/ž) - mzda až 55.000 Kč
ZOLLER CZECH s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat:
50 000 - 55 000 Kč