Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Modulátor chuti ošálí mozek

Česko

VÝŽIVA

LONDÝN Američtí vědci tvrdí, že i zdravější jídla bez cukru nebo s nízkým obsahem soli mohou chutnat stejně dobře jako nezdravé, avšak neodolatelné kalorické bomby. Stačí prý jen obalamutit mozek novou chemickou látkou, píše britský list The Daily Telegraph. Chemická sloučenina nazvaná modulátor chuti se přidá v malém množství do jídla. V mozku pak stimuluje určitá místa vyvolávající pocit, že člověk požívá chutné jídlo. Jedlík si jednoduše myslí, že potravina je o něco sladší nebo slanější než ve skutečnosti. Patent na modulátor chuti mají dvě americké firmy, z nichž jedna spolupracuje s výrobcem cukrovinek Cadbury a druhá s Coca-Colou. Nápad není přitom úplně nový. Například společnost prodávající mražené potraviny Iceland uvedla před 11 lety na trh květák s příchutí pizzy a mrkev s příchutí čokolády. Ačkoli se novinka zalíbila některým rodičům, trhákem v supermarketech se nestala, protože se lidé báli přídavných chemických látek v zelenině.

Autor: